Nagyvilág europoli

10 milliárd eurónyi uniós forrás szabadulhat fel heteken belül, a kormány válaszaira vár mindenki

Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

13 milliárd eurónyi, más jogállamisági eljárások által nem blokkolt uniós pénz 75 százalékának, vagyis 10 milliárd eurónak a kifizetést indíthatja meg hamarosan az EU Magyarország felé – értesült brüsszeli forrásokból a Portolio. A lap szerint már csak a kormány válaszát várják, hogy a horizontális feljogosító feltételek által blokkolt kohéziós források egy része felszabadulhasson.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy már szeptemberben meglehet a jóváhagyás a magyar igazságügyi reformhoz kötött horizontális feljogosító feltételekről szóló eljárásban, de az Európai Bizottságnak további jogállamisági aggályai akadtak. Az Országos Bírói Tanács jogait megerősítő, a közhatalmi szervek fellebbezési, valamint a magyar bírák uniós jogorvoslati lehetőségeit erősítő törvénycsomag esetében az Európai Bizottság korábban komoly előrehaladást látott már, de pár tisztázó kérdésre még most is várja a választ. Ezek kis késlekedés után hamarosan megérkezhetnek, így az év utolsó heteiben dönthet a Bizottság arról, hogy megfelel-e Magyarország az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos horizontális feljogosító feltételnek. Ha mindent rendben találnak, megindulhatnak a kifizetések.

Amint a kormány válaszol, a Bizottságnak 10-12 napja lesz az értékelésre, majd a döntéshozatalra – ennek függvényében szabadulhat fel 13 millird eurónyi kohéziós fejlesztési pénz. A Portfolio ugyanakkor úgy értesült, hogy a 13 milliárd eurónyi, elméleileg felszabaduló keret a gyakorlatban majd csak 10 milliárd euró felszabadítását jelenti, mivel vannak tematikus feljogosító feltételek is, amiket még teljesíteni kellene a kormánynak.

Csütörtökön az Európai Bizottság egy rövid tájékoztatót tartott a magyar reformokkal kapcsolatban, itt állapították meg, hogy a vitás pontokra adott válaszok után várhatóan megindulhatnak a kifizetések.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik