Nagyvilág

Szélsőséges szervezetnek bélyegezték, ezért betiltották Oroszországban a nemzetközi LMBT mozgalmat

Anna Margueritat / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Anna Margueritat / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta Oroszországban a legfelsőbb bíróság a nemzetközi LMBT társadalmi mozgalmat. „A kereset követelése teljesítendő: az LMBT nemzetközi közéleti mozgalom szélsőséges szervezetnek ismerendő el, és tevékenysége betiltandó Oroszországban” – hangzott el az utolsó szó a vitában a RIA Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint, melyet az MTI szemlézett.

A bíróság sajtószolgálata közölte, hogy a tárgyaláson csak az igazságügyi minisztérium képviselője vett részt, az alperesnek nem volt képviselője a bíróságon. Az ülés zárt ajtók mögött zajlott, több mint négy órán át tartott, az ügy peranyaga több mint 20 kötetet tett ki.

A keresetet egyébként az orosz igazságügyi minisztérium nyújtotta be. A tárca korábban azt közölte, hogy megvizsgálta az LMBT mozgalom oroszországi tevékenységét, és a szélsőséges irányultság különböző jeleit és megnyilvánulásait fedezte fel benne, egyebek között „a társadalmi és vallási viszályra való uszítást”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy beszélt a sajtónak, hogy az orosz elnöki hivatal nem kísérte figyelemmel a mozgalom ügyében folytatott eljárást, és nem fűz kommentárt az ítélethez. Nemúgy Vahtang Kipsidze, a moszkvai patriarkátusnak az egyház és társadalom, valamint a média közötti kapcsolatokért felelős zsinati osztálya elnökhelyettes. Ő kijelentette, hogy az oroszországi LMBT mozgalom betiltása és szélsőséges szervezetnek minősítése a társadalom erkölcsi önvédelmének egy formája. Az ő meglátása szerint a mozgalom tevékenysége arra irányul, hogy kiszorítsa a házasság és a család keresztény fogalmát a közéleti és jogi térből, ami sérti a hívők jogait azokban az országokban, ahol cselekvési szabadságuk van.

Dmitrij Agranovszkij, a RIA Novosztyi által megszólaltatott ügyvéd úgy vélekedett, hogy a legfelsőbb bíróság döntése nem fogja érinteni az emberek mindennapi életét, legyenek bármilyen irányultságúak.

Oroszország soha nem üldözte az LMBT képviselőit ezen az alapon, és nincs rá oka, hogy ezután üldözze. Nem bizonyos irányultságú embereket tiltanak be, hanem egy bizonyos szervezetet, amely ezt a témakört arra használja fel, hogy romboló tevékenységet folytasson. Nem védelmezi az embereket, hanem éppen ellenkezőleg, arra provokálja őket, hogy elnyomás alá, az állammal szembeni konfliktusba kerüljenek

– világította meg álláspontját a jogász.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) szerdán közölte, hogy 2023. szeptember 1. óta mintegy 7200 „LMBT-propagandát” tartalmazó online címet távolított el vagy blokkolt. Akkor lépett hatályba a hatóság rendelete, amely meghatározta azokat az ismérveket, amelyek alapján egységes nyilvántartásba veszik a tiltottnak minősített LMBT-, nemváltoztatási és pedofília-propagandának nyilvánított internetes anyagokat. Ezeket egyebek között akkor tiltják, ha a következő kritériumok alá esnek:

  • a hagyományos és a nem hagyományos szexuális kapcsolatok társadalmi egyenértékűségéről alkotott torz kép kialakítása;
  • a nem hagyományos szexuális kapcsolatok iránti érdeklődés kialakítása, a nem hagyományos szexuális kapcsolatok előnyeinek igazolása a hagyományos kapcsolatokkal szemben;
  • és a hagyományos szexuális kapcsolatok elutasításának igazolása a nem hagyományos kapcsolatok javára; pozitív hozzáállás kialakítása a nemváltoztatáshoz.

A Roszkomnadzor idén 47 közigazgatási jegyzőkönyvet állított össze audiovizuális szolgáltatók ellen LMBT-tartalmak megjelenítése címén, és több mint 29 millió 200 ezer rubelt meghaladó (csaknem 114 millió forintnyi) bírságot vetett ki rájuk.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Volker Türk órákkal később már meg is jelentetett egy közleményt, melyben azt írta: „Felszólítom az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul vonják vissza azokat a törvényeket, amelyek nem helyénvaló korlátozásokkal sújtják emberi jogi jogvédők munkáját, illetve hátrányosan megkülönböztetik az LMBT-közösség tagjait”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik