Nagyvilág

Vera Jourová: a bizottsági döntést nem lehet a végtelenségig húzni, várjuk a magyar kormány tisztázó válaszait

MTI/EPA/Bloomberg pool/Chris J. Ratcliffe
MTI/EPA/Bloomberg pool/Chris J. Ratcliffe

A magyar kormány sok erőfeszítést tesz, hogy megfeleljen az elvárásoknak, és nagyon intenzíven kommunikál az Európai Bizottsággal – mondta Vera Jourová az uniós pénzek felszabadításához kötött igazságügyi reform brüsszeli értékelésével kapcsolatban a Népszavának. Az alelnök hozzátette: a bizottsági döntést nem lehet a végtelenségig húzni, de egyelőre várják a tisztázó budapesti válaszokat pótlólagosan feltett kérdéseikre.

Jourová megerősítette, hogy Brüsszel a Magyarországnak járó és egyelőre zárolt felzárkóztatási támogatások nagy részének feloldását attól teszi függővé, hogy sikerült-e az elvárásoknak megfelelően megerősíteni az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét.

A reform értékelése és az Ukrajna megsegítését szolgáló pénzügyi csomagra vonatkozó magyar vétófenyegetés nem függ össze

– tette hozzá.

A politikus szerint az ukrán kormány nagyon igyekszik, hogy akár már néhány héten belül teljesítse az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltételéül szabott elvárásokat. Ezek egyike a kisebbségek anyanyelv-használatát lehetővé tévő jogszabályok elfogadása, amelyeket a magyar kormány régóta követel.

Megerősíthetem, hogy képtelen vagyok előre látni, Orbán Viktor minek örül

– mondta Jourová azzal kapcsolatban, hogy a magyar miniszterelnök elégedett lesz-e az ukrán nyelvtörvénnyel. Gulyás Gergely egyébként a tegnapi napon is arra utalt, hogy a magyar kormány nem fogja támogatni Ukrajna uniós csatlakozásának megindítását.

Kapcsolódó
Gulyás az Orbán-Charles Michel találkozóról: Nem változott a kormány álláspontja Ukrajnával kapcsolatban
Gulyás szerint ma az Európai Bizottság sem vitatja, hogy Ukrajna nem felel meg a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik