Nagyvilág

Egy évvel hosszabbítaná az energiavészhelyzeti intézkedéseket az Európiai Bizottság

Union Europeenne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Union Europeenne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Egyes uniós energiavészhelyzeti intézkedések meghosszabbítását javasolja az Európai Bizottság – írja az MTI a brüsszeli testület keddi közleményére hivatkozva.

Eszerint noha az EU idén sokkal jobb helyzetben van az energiaellátás szempontjából, és a válságkezelési eszközök a piacok megnyugtatása és az ellátás megbízható működésének biztosítása szempontjából hatékonynak bizonyultak, a energiaválság kezelésére hozott intézkedések érvényességi idejének tizenkét hónapos meghosszabbítása további biztosítékot jelentene, tekintettel arra, hogy a globális energiapiacokon továbbra is nagy a feszültség.

Az érintett intézkedések közé az LNG-piac átláthatóságára és a szolidaritási szabályokat meghatározó úgynevezett szolidaritási rendelet, a piaci korrekciós mechanizmus, valamint a megújuló energia használatának előmozdítását célzó projektek engedélyezésének felgyorsításával kapcsolatos vészhelyzeti szabályok tartoznak – írták.

Az Európai Bizottság továbbra is kiemelt prioritásként kezeli a piac ellenállóképességének fokozását, a tiszta energiára való átállás felgyorsítását és a biztonságos energiaellátás biztosítását, mivel Európa legtöbb részén már megkezdődött a fűtési szezon – idézte az MTI a köleményt.

Az energiavészhelyzeti intézkedések érvényességének javasolt meghosszabbításához az Európai Tanács minősített többségű jóváhagyására van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik