Nagyvilág

Leváltották a határőrség vezetőjét a magyargyűlölő román polgármester Magyarországra szökése miatt

Mircea Rosca / MTI / EPA
Mircea Rosca / MTI / EPA

Leváltották Romániában Victor Stefan Ivascu rendőrfőbiztost, a határrendőrség parancsnokát és három helyettese közül kettőt, amiért menedzseri tevékenységük felületessége lehetővé tette a korrupcióért elítélt Catalin Chereches nagybányai polgármester külföldre szökését, súlyosan károsítva ezáltal a jogegyenlőség elvét és az intézmény hitelét.

Erről vasárnap este adott ki közleményt Catalin Predoiu belügyminiszter, ugyanakkor elrendelte, hogy a tárca ellenőrző testülete vizsgálatot folytasson a határrendészet máramarosi regionális parancsnokságán és a – magyarországi Csengersimával közúti összeköttetést teremtő – petei határátkelőnél, megállapítandó: milyen mulasztások következtében távozhatott Romániából a hatósági felügyelet alatt álló nagybányai polgármester, „ideiglenesen meghiúsítva büntetőjogi felelősségre vonását”.

A belügyminiszter a – hatósági felügyelet megszervezésében is illetékes – belügyi titkosszolgálat (DGPI) Máramaros megyei vezetőjét és a speciális műveleti egység – a kolozsvári táblabíróságnak rendőri támogatást biztosító – regionális vezetőjét is leváltotta Chereches szökése miatt. A belső elhárításként működő DGPI országos vezetésének hatékonyságáról december 6-ig kell jelentést készíteniük a román rendőrség vezetőinek.

Nagybánya polgármesterét csúszópénz többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság. A jogerős ítéletet pénteken hirdették ki, de Chereches aznap reggel egy férfi rokonának érvényes személyi igazolványát felmutatva a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot. Ezt a határrendészet most leváltott parancsnoka jelentette be szombati sajtótájékoztatóján.

Ivascu közölte: fegyelmi vizsgálat indult a határrendész ellen, aki a kérdéses személygépkocsiban utazók okmányait ellenőrizte, ugyanakkor megjegyezte, hogy Chereches hasonlít ahhoz a rokonhoz, akinek a személyi igazolványát használta.

A szökésben lévő nagybányai politikus ellen nemzetközi körözést adtak ki – írta az MTI.

A korrupt politikus a magyarellenességéről is hírhedt volt: tavaly és idén is román zászlókat erősíttetett a városnapokon áruló kürtőskalácsos bódéra, mert azon magyar feliratok voltak. Cherecheșsel szemben már két éve teljes vagyonelkobzást rendelt el a bíróság.

(Nyitókép: Catalin Chereches, az erdélyi Nagybánya polgármestere, miután letette hivatali esküjét a nagybányai polgármesteri hivatalban 2016. július 18-án.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik