Nagyvilág

Kínzás miatt tettek feljelentést az Interpol elnöke ellen

Money SHARMA / AFP
Money SHARMA / AFP

Feljelentést tettek Ausztriában kínzás és önkényes fogva tartás miatt Ahmed Nasszer ar-Raiszi, az Interpol elnöke ellen, akit Bécsbe várnak a szervezet kedden kezdődő közgyűlésére – közölte a panaszt benyújtó két brit állampolgár ügyvédje hétfőn.

Az eljárást az univerzális joghatóságra alapozva indították meg Ausztriában. Ezen elv lehetővé teszi egy ország hatóságainak, hogy eljárást indítsanak olyan gyanúsítottal szemben, aki az adott ország területére látogat.

A két panaszost – Matthew Hedgest és Ali Issa Ahmadot – 2018-ban, illetve 2019-ben vették őrizetbe az Egyesült Arab Emírségekben. Hedges tanulmányi úton járt az országban, amikor elfogták, és hét hónapon keresztül „rettenetes körülmények között” fogva tartották. Elmondása szerint fenyegetéssel és kínzással rávették, hogy tegyen vallomást arról, hogy a brit hírszerzésnek dolgozik. Kikényszerített vallomása alapján kémkedés címén életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, de kevesebb mint egy hét múlva nemzetközi nyomásra kegyelmet kapott.

Ali Issa Ahmad futballszurkolóként érkezett az Egyesült Arab Emírségekbe az Ázsia-kupára 2019-ben. Elmondása szerint azért vették őrizetbe mert Katart támogató pólót viselt, és abban az időben a két ország között kiélezetten feszült volt a helyzet. Három hétig tartották fogva, ez idő alatt többször is bántalmazták a helyi hatóságok.

Raiszi a két eset idején főfelügyelő volt az Egyesült Arab Emírségek belügyminisztériumában, és e tisztségében a két panaszos szerint felelősség terheli őt a történtekért. Ahmed Nasszer ar-Raiszi 2021 novembere óta irányítja az Interpolt.

A nemzetközi rendőrségi szervezet székhelyén, Párizsban is indult már eljárás az ügyben tavaly, és a panaszosok Norvégiában, Svédországban és Törökországban is tettek jogi lépéseket.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik