Nagyvilág

Csaknem 130 millió forintnyi pénzt gyűjtöttek a dublini támadásba beavatkozó futárnak

Peter MURPHY / AFP
Peter MURPHY / AFP

334 ezer eurót (több mint 127 millió forintot) gyűjtöttek össze egy brazil kézbesítő sofőrnek, aki közbelépett a dublini iskola előtt gyerekekre támadó férfi csütörtöki támadásában.

Caio Benicio Dublin belvárosában motorozott, amikor észrevette a támadást. Elmondása szerint a sisakját használta, hogy „minden erejével” megüsse a támadót.

Több gyűjtés is indult a GoFundMe online adománygyűjtő platformon Benicioért, aki a Deliveroo elviteles applikációnál dolgozik, a legtöbb pénz a Vegyünk Beniciónak egy korsó sört! kezdeményezésen gyűlt össze. Benicio és más járókelők beavatkozását az ír miniszterelnök, Leo Varadkar is méltatta, aki „igazi ír hősöknek” nevezte őket. A brazilnak egy 17 éves francia szakácsjelölt segített a támadó lefegyverzésében, aki október óta gyakornokoskodik Dublinban egy helyi étteremben.

Benicio, akinek van egy 12 éves fia és egy 19 éves lánya, azt mondta, nem tartja magát hősnek:

Szülő vagyok. Nekem is van két gyerekem. Azt hiszem, minden szülő ugyanezt tenné. Ez olyasmi, amin nem gondolkodsz, csak cselekszel

– mondta.

Egy ötéves kislány súlyos sérüléseket szenvedett, és továbbra is kórházban van a késeléses támadást követően, amely aztán az elmúlt közel két évtized legsúlyosabb éjszakai zavargását váltotta ki Írország fővárosában, Dublinban. Két másik gyermek, egy ötéves fiú és egy hatéves kislány könnyebb sérüléseket szenvedett. A rendőrség közölte, hogy egy súlyosan sérült férfit, a nyomozás gyanúsítottját letartóztatták, írja a Guardian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik