A következő élő közvetítés része Az EU-csatlakozásról és a várható magyar vétóról beszélt az ukrán miniszterelnök-helyettes

Az EU-csatlakozásról és a várható magyar vétóról beszélt az ukrán miniszterelnök-helyettes

AFP
AFP

Ukrajna csatlakozási törekvéseinek megvétózása a többiek felelőtlensége lenne – mondta Olha Stefanishyna ukrán miniszterelnök-helyettes.

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az EU Tanácsa kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Kijevvel, és most minden szem az uniós vezetők decemberi, kulcsfontosságú csúcstalálkozójára szegeződik. Félő azonban, hogy Magyarország blokkolni fogja a döntést – írja a The Guardian. Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott: Ukrajna nem áll készen a csatlakozásra, olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől – ez a világos magyar álláspont.

A Német Külkapcsolati Tanácsban tartott beszédében Olha Stefanishyna ukrán miniszterelnök-helyettes kitért erre a kérdésre:

Arról van szó, hogy beszéljünk egymással, győzzük meg egymást, és segítsük azokat, akik még kételkednek, vagy akik megpróbálják megvétózni Európa jövőjét. Beszéljünk velük, és vállaljuk a felelősséget ezért a vétóért. Mert ha már egy ország vétójáról beszélünk december 15-én, ez nem egy ország vétója lesz. Ez a többiek felelőtlensége lenne – azoké, akik nem építik ezt a konszenzust, akik nem dolgoznak azon, hogy Európa jövőjének nagyobb képére összpontosítsanak.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik