Nagyvilág

Bevándorlásellenes tüntetések törtek ki Dublinban, miután öt embert, köztük gyerekeket késeltek meg a városban

Peter MURPHY / AFP
Peter MURPHY / AFP

FRISSÍTÉS – Erőszakos tüntetések Dublinban

Csütörtök este bevándorlásellenes tüntetések kezdődtek Dublinban, miután nem sokkal korábban késes támadás történt a városban. A délutáni órákban öt embert, köztük gyerekeket késeltek meg egy általános iskola közelében, a város egyik legforgalmasabb részén. A rendőrség őrizetbe vette az elkövetőt, akinek a származásáról idáig semmilyen hivatalos információt nem közöltek, ám bevándorlásellenes csoportok azt állították, hogy külföldi volt a késelő, ezért tüntetést szerveztek a támadás helyszínére.

A feldühödött tömeg egy része összecsapott a rendőrökkel, a jelentések szerint több rendőr megsérült. A hatóságok Dublin egyes részein felfüggesztették a busz- és villamosközlekedést, egyúttal nyugalomra szólítottak fel. A bevándorlásellenes jelszavakat skandáló tüntetők kirakatokat törtek be, egy rendőrautót és egy villamost pedig felgyújtottak.. Helen McEntee ír belügyminiszter azt mondta: az egész országot megrázta a támadás, de nem fogják tolerálni azt, amit a zavargók a belvárosban művelnek.

Öt embert, köztük gyerekeket késelt meg egy férfi Dublin belvárosában. A támadás csütörtökön délután fél kettő körül történt a Gaelscoil Choláiste Mhuire általános iskola közelében a Parnell Square East-en, az ír főváros egyik legforgalmasabb részén.

A rendőrség őrizetbe vette a feltételezett elkövetőt, egy ötvenes éveiben járó férfit, akinél egy nagyméretű kést találtak.

A támadás után három gyereket, egy férfit és egy nőt szállítottak kórházba. A hatóságok tájékoztatása szerint egy harmincas éveiben járó nő, egy ötvenes férfi és egy kislány súlyos sérüléseket szenvedett.

Egy szemtanú az RTÉ-nek elmondta: a támadót a járókelők fegyverezték le, és vitték a földre, többen bele is rúgtak.

Az emberek megpróbálták nekiesni a férfinak, ezért én és egy amerikai hölgy gyűrűt alkottunk körülötte, mondván, hogy megvárjuk, amíg a helyszínre érnek a hatóságok

– nyilatkozta.

Helen McEntee igazságügyi miniszter közleményében reagált az esetre. Elmondta, hogy sokkolta a támadás híre, de biztos benne, hogy az elkövető bíróság előtt felel majd a tetteiért.

Leo Varadkar ír miniszterelnök közleményében köszönte meg a mentősöknek, hogy ilyen hamar a támadása helyszínére értek.

(The Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik