Nagyvilág

Geert Wilders pártja nyerheti a holland választást az exit pollok szerint, Orbán már gratulált is neki

Peter Dejong / AP / MTI
Peter Dejong / AP / MTI

A szélsőjobboldali Geert Wilders pártja vezet a szerdán Hollandiában tartott előrehozott parlamenti választásokon – derült ki az urnazárásokat követő exit poll felmérésekből.

A szavazóhelyiségekből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések szerint a Wilders vezette migráció- és iszlámellenes Szabadságpárt lehet a holland parlament alsóházának legnagyobb pártja. A jobboldali párt a 150 képviselői helyből 35-öt szerezhet meg, ami több mint kétszerese a jelenlegi 18 mandátumának.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a Frans Timmersmans korábbi uniós biztos által vezetett pártszövetség, a Zöldek és a Munkáspárt formációja a második helyen végzett 26 mandátummal, ami 9 képviselői székkel több, mint a két párt jelenlegi összlétszáma – írja az MTI.

Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök pártja, a Szabaddemokrata Néppárt (VVD) mandátuma valószínűsíthetően 34-ről 23-ra csökken, Pieter Omtzigt kereszténydemokrata politikus frissen alakult pártja, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) körülbelül 20 mandátumot kaphat a holland parlament alsóházában.

Geert Wilders az exit poll eredményeinek közzététele után úgy nyilatkozott, hogy „visszaadja Hollandiát a hollandoknak”.

Meg kell találnunk a módját annak, hogy megfeleljünk szavazóink reményeinek, és visszahelyezzük a hollandokat az első helyre. Itt az ideje, hogy a pártok megállapodásokat keressenek, minket nem lehet már figyelmen kívül hagyni

jelentette ki.

A hollandiai szavazóhelyiségek este 9 órakor zártak, bár a hollandiai Karib-szigeteken még öt órán át folytatódik a szavazás, és a külföldön élők által postán küldött szavazatokat még napokig számolják.

Az exit poll eredményeit követően Orbán Viktor gratulált Wildersnek és fel is hívta telefonon.  A szerda esti telefonbeszélgetésben a magyar kormányfő elmondta: fontos számára, hogy az elsők között gratuláljon a „földrengésszerű” választási győzelemhez, egyben sok sikert és kitartást kívánt Wildersnek a következő időszak politikai tárgyalásaihoz.

A miniszterelnök korábban az X közösségi portálon (korábban Twitter) angol nyelvű bejegyzésében azt írta: „Eljött a változások szele! Gratutálok Geert Wildersnek a holland választásokon aratott győzelemhez!”.

Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtök reggel a Facebookon a gratulációja mellé azt írta: „Újabb ország mondott egyértelmű nemet az illegális migrációra. Reméljük, Hága elég közel van Brüsszelhez ahhoz, hogy ott is meghallják”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik