Nagyvilág

Tragikusan kevesen bíznak Magyarországon a közmédiában egy friss felmérés szerint

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az Európai Unió 25 tagországban az állami média vezeti a leghitelesebb hírszolgáltatók listáját, ehhez képest Magyarországon 25 százalék azok aránya, akik bíznak az állami hírszolgáltatókban, inkább a közösségi oldalakról tájékozódnak – ez derül ki az Eurobarométer közvélemény-kutatásából, amit keddi cikkében a Népszava ismertetett.

Mint írják, Magyarországon és Lengyelországon kívül nincs olyan tagállam, ahol az emberek kevesebb mint egyharmada bízna az állami hírszolgáltatókban: még a hátulról a harmadik helyen osztozó Görögországban és Máltán is 39 százalék ez az arány. A legtöbben Finnországban (71 százalék), Portugáliában (65 százalék) és Svédországban (63 százalék) tartják a közmédiát a legmegbízhatóbb hírforrásnak – olvasható az Európai Parlament által közzétett friss Eurobarométer felmérésben.

Ez alapján Magyarországon a közösségi médiában követett emberek, csoportok vagy barátok, valamint az egyéb hírplatformok, köztük a blogok és podcastok vezetik a leghitelesebb hírszolgáltatók listáját. A közvélemény-kutatók szerint ez azt mutatja, hogy a magyarok radikálisan elfordultak a hagyományos hírforrásoktól.

A közösségi médiumok közül Magyarországon messze a Facebook a legnépszerűbb: a felmérésben részt vevők 83 százaléka állította, hogy az elmúlt hét napban használta. Ezzel szemben az uniós átlag 63 százalék. A WhatsApp népszerűsége ugyanakkor jóval alacsonyabb (13 százalék) nálunk, mint az EU-ban (62 százalék). Az EU-s válaszadók 71 százaléka számára a televízió még mindig az egyik leggyakrabban használt médium, ezt követi az online sajtó és hírplatformok (42 százalék). A harmadik helyen a rádió és a közösségi médiaplatformok (mindkettő 37 százalék) osztoznak, míg az írott sajtóból a polgárok 21 százaléka tájékozódik – írja a Népszava.

Kiemelt kép: A „Hazugsággyár blokádja” címen szervezett tüntetést Budapesten az MTVA székházához (Kunigunda útja) Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő 2022. november 4-én. Fotó: Szajki Bálint / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik