A következő élő közvetítés része Gázai konfliktus: Kiderültek a tűzszünet és a fogolycsere részletei

Ötnapos fegyverszünet jöhet, 50-100 izraeli túszt engedhetnek el

Middle East Images / AFP
Middle East Images / AFP

A lehetséges fegyverszünet és túszügylet újabb részletei kerületek napvilágra – írja a BBC.

Azt írják, a Hamász vezetője, Ismail Haniyeh nyilatkozatokat adott ki a hírügynökségeknek és palesztin sajtóorgánumoknak, miszerint „közel állnak a megegyezéshez” Izraellel. A BBC az AFP-re hivazkozva azt írja, az előzetes megállapodás a következőket tartalmazhatja:

  • Öt napos fegyverszünet , amely magában foglalja a földi harcok tűzszünetét és az izraeli légi hadműveletek korlátozását a Gáza déli részén.
  • A palesztin fegyveres csoportok 50-100 túszt bocsátanának szabadon , akik izraeli civilek vagy más nemzetiségűek, de nem katonák.
  • Cserébe 300 palesztint , köztük nőket és gyerekeket engednek ki az izraeli börtönökből.

Az AFP ezt az információt a Hamász és az Iszlám Dzsihád névtelen tisztségviselőitől idézte, akik azt is közölték a hírügynökséggel, hogy szervezeteik beleegyeztek a megállapodás feltételeibe. A Hamász egyik tisztviselője, Issat el Reshiq külön elmondta az Al Jazeerának, hogy a tárgyalások középpontjában a fegyverszünet időtartama, a segélyszállítmányok Gázába szállítása és az izraeli túszok palesztin foglyokkal való cseréje áll. Elmondta, hogy a megállapodás részleteit Katar jelenti majd be, amely a Hamász és Izrael közötti tárgyalásokat közvetítette.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik