A következő élő közvetítés része Gázai konfliktus: Kiderültek a tűzszünet és a fogolycsere részletei

Már nincs meg az állása az izraeli szóvivőnek, aki a „Hamász-propaganda győzelmét” hozó sajtótájékoztatót szervezte

A Times of Israel jelentése alapján arról ír a Guardian, hogy már nem dolgozik a tel-avivi Ichilov Medical Centernél Avi Shoshan, aki tető alá hozta azt a sajtótájékoztatót, ahol egy Gázából kiszabadult túsz beszélt a média képviselőihez.

Shoshan az Ichilov Medical Center szóvivőjeként hozta össze a botrányos utóéletű sajtóeseményt. A kiszabadult túsz, az itézményben ápolt Yocheved Lifshitz (aki 16 napot töltött a Hamász fogságában) az eseményen beszámolt elrablása részleteiről, és arról, hogy október 7-én a Hamász terroristái válogatás nélkül gyilkoltak nőket, gyerekeket és időseket is. Beszélt arról is, hogy elrablói motorkerékpáron vitték el, és hogy egyikük egy farúddal ütötte meg, aminek hatására bár nem törtek el a bordái, így is nagy fájdalmai voltak.

Erik Marmor / AFP A 85 éves Yocheved Lifshitz a kiszabadulása utáni sajtótájékoztatón.

Ezt követően viszont arról is szót ejtett, hogy a fogsága idején minden nap meglátogatta őt egy orvos, ellátták a sérüléseit és gyógyszereket is kapott. Külön kiemelte azt is, hogy a fogvatartói nagy figyelmet fordítottak a higiéniára, volt külön vécéjük, amit minden nap használhattak.

A Times of Israel összegzése szerint mivel Lifshitz nem kizárólag rosszakat mondott a fogvatartóira, a sajtótájékoztató gyakorlatilag a Hamász-propaganda győzelme lett. A lap szerint elhamarkodottan hozták össze az illetékesek a sajtótájékoztatót, nem egyeztettek mindent előre, így eshetett meg, hogy Izrael kommunikációs hibát vétett. Voltak akik a kormányt bírálták, amiért nem monitorozta az eseményt, ám többet kritizálták a kórházat is, amiért önhatalmúlag belefogott a szervezésbe.

Az Ichilov Medical Center végül lépett az ügyben és elbocsátotta az eseményt megszervező Shoshant, aki 13 éven át volt a kórház szóvivője.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik