A következő élő közvetítés része Mindent beborított a bomló tetemek szaga Gázában

Mindent beborított a bomló tetemek szaga Gázában

Said Khatib / AFP
Said Khatib / AFP

Mérhetetlen pusztítást tapasztalt a Washington Post jeruzsálemi tudósítója, amikor az izraeli hadsereg szombat éjjel, több társával együtt átvitte Észak-Gázába – írta a Hvg.hu. Steve Hendrixéket először egy kivilágítatlan dzsippel szállították, majd át kellett szállniuk egy páncélozott járműbe, hogy eljussanak az al-Shifa kórházhoz.

– Folyamatosan gépfegyverek kattogása hallatszott, egy közeli híd égett, mindent beborított a bomló tetemek szaga.

Valószínűleg sok ezer holttest van az összeomlott házak alatt

– olvasható a beszámolóban.

Az utat azért szervezték meg, mert Izrael mindenképpen igazolni kívánja, hogy a terület legnagyobb egészségügyi intézménye a Hamász katonai bázisa volt, de a bizonyítékok nem meggyőzőek. Még úgy sem, hogy újabb alagutat találtak az épület alatt. A járatba az újságírók csak egy percre nézhettek be, de bemenni a katonák szerint túl veszélyes lett volna. Az ápolók és orvosok a Hamásszal együtt cáfolják, hogy a szervezet saját céljaira használná ki a létesítményt. Amerikai hírszerzési adatok viszont az izraeli változatot támasztják alá. Jeruzsálemben a hadsereg vezérkari főnöke most már a korábbinál valamennyire óvatosabban fogalmaz. Szerinte a kórház alatt nem a főhadiszállást alakították ki, de magas rangú vezetők bázisául szolgált.

A kórháznál a személyzet azt közölte, hogy heves harcok voltak, amikor szerdán megindultak az izraeli katonák. A hadsereg szerint azonban ők egyetlen lövést sem adtak le a komplexumon belül, viszont adtak élelmiszert, gyógyszert és áramot.

Az izraeli hadsereg által kiadott november 17-i felvételen a gázai Al-Sifa kórház alatti egyik alagút bejárata. 

ISRAELI ARMY / AFP
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik