Nagyvilág

Háromezer kamion vesztegel a lengyel-ukrán határon

Mintegy háromezer, többnyire ukrán teherautó vesztegel a lengyel-ukrán határ lengyel oldalán lengyel fuvarozók tiltakozása miatt, közölték vasárnap éjjel az ukrán hatóságok.

A tájékoztatás szerint a teherautókon üzemanyag és humanitárius segély is van.

A lengyel kamionsofőrök azért kezdtek tiltakozásba, mert véleményük szerint a kormány nem tett eleget, hogy megakadályozza külföldi versenytársaik térnyerését Oroszország Ukrajna elleni támadása óta. Az ukrán határon lévő három átkelőhöz vezető utat torlaszolták el. Kijev és Varsó egyelőre nem tudott olyan megállapodásra jutni, amely véget vetne a tiltakozásnak.

Ukrán sofőrok tíz napja vesztegelnek a lengyel határon. Ezrek kényszerülnek méltatlan körülmények között élni, alig van élelmük, vizük és üzemanyaguk

– írta az X-en Olekszandr Kubrakov, Ukrajna miniszterelnök-helyettese. A politikus szerint Jahodinnál 30, Rava-Ruszkánál 10, Krakovecnél pedig 16 kilométeres sor torlódott fel a határ lengyel oldalán.

Szerhij Derkacs ukrán miniszterhelyettes állítása szerint üzemanyag és humanitárius segély is vesztegel a határon, pedig azoknak a teherautóknak akadálytalan áthaladást kellene biztosítani.

A PAP lengyel hírügynökség vasárnap azt jelentette, hogy a hét elején a tiltakozó sofőrök a Medyka és Sehinyi közötti átkelőt, a lengyel-ukrán határ legforgalmasabb átkelőjét is lezárhatják. A határon összesen nyolc helyen lehet átlépni.

Az ukrán hatóságok szerint havonta 40-50 ezer teherautó lép át Lengyelországból Ukrajnába, ami a kétszerese az orosz támadás előtti mennyiségnek, de az elzárt átkelőkön jelenleg óránként csak pár jármű tud átjutni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik