Nagyvilág

Egyelőre nem állapodtak meg a Kína-barát pártok Tajvanon

Sam Yeh / AFP
Sam Yeh / AFP

Tajvan két vezető ellenéki pártjának nem sikerült megegyeznie a közös elnökjelöltről, ami felerősítette azokat a kétségeket, hogy le tudják-e közös erővel győzni a kormánypártot a januári elnök- és parlamenti választásokon.

Az MTI híre szerint a Kuomintang (KMT) és a Tajvani Néppárt (TPP) szombaton sajtótájékoztatón jelentette volna be a közös jelölt személyt. Tekintettel azonban arra, hogy a két párt szakértői nem tudtak megegyezni a legnépszerűbb jelöltet kereső közvélemény-kutatás eredményének értelmezésében, úgy döntöttek, hogy további egyeztetésekre van szükség.

A 113 fős tajvani parlamentben a Tajvani Néppártnak öt, a Kuomintang pártnak 38, a kormányzó Demokratikus Haladás Pártnak (DPP) 64 képviselője van. A két vezető ellenzéki párt közös elnökjelölési fiaskója miatt a kormányzó Demokratikus Haladó Párt jelöltje, Lai Csing-te (William Lai) a legesélyesebb az elnöki poszt megszerzésére. Caj Jing-ven elnök nem indulhat a választásokon, miután ezt nem teszik lehetővé a helyi törvények két mandátum után.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a válaszadók 29,7 százaléka támogatja a kormányzó DPP pártot. A népszerűségi lista második helyezettje a centrista Tajvani Néppárt 25,6 százalékkal, a harmadik pedig a Kuomintang párt 21,1 százalékkal.

Kína, amely saját területeként tekint az amúgy 1949 óta önálló kormány vezette Tajvanra, az utóbbi években egyre ellenségesebben figyeli a nyugatbarát tajvani kormány és az Egyesült Államok közeledését. A jövő évi elnökválasztás tétje a nagyhatalom szempontjából, hogy sikerül-e a Kína-barát pártok szövetségének megszerezni a győzelmet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik