Nagyvilág

Moldova újabb fronton szakított Oroszországgal

Yoan Valat / MTI / EPA
Yoan Valat / MTI / EPA

Moldova jövő év február 8-tól nem lesz tagja a Független Államok Közössége Parlamenti Közgyűlésének (MPA) – közölte pénteken újságírókkal az orosz felsőház elnöke Valentyina Matvijenko a kirgiz fővárosban, Biskekben az MTI tudósítása szerint.

„Miután Moldova nyilatkozatot tett az MPA-ból való kilépésről, az eljárás február 8-án lezárul, és attól kezdve Moldova hivatalosan már nem lesz tagja a FÁK Parlamentközi Közgyűlésének. A mi közgyűlésünknek nincs kára. Folytatja munkáját. Ez természetesen hatalmas veszteség magának Moldovának” – hangoztatta az orosz politikus, hozzáfűzve: szervezetüket Független Államok Közösségének (FÁK) nevezik, Moldova pedig „már régóta nem független állam”, amióta Maia Sandu az elnöki székbe került.

Moldova május 15-én jelentette be, hogy kilép a Szovjetunió utódszervezetének tartott Független Államok Közössége Parlamenti Közgyűléséből. Az indoklás szerint azért, mert a FÁK struktúrái haszontalanok az ország számára. Az oroszbarát ellenzék élesen bírálta a döntést.

A volt szovjet tagköztársaságot 2021 óta nyugati orientációjú kormány irányítja, a 2020-ban megválasztott Maia Sandu államfő a FÁK egyetlen csúcstalálkozóján sem vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik