Nagyvilág europoli

Hét ügyben indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a bizottság

JOHN THYS / AFP
JOHN THYS / AFP

Hét ügyben kezdett kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság csütörtökön, írja a Portfolio.hu a bizottságt Novemberi jogsértési csomag: a legfontosabb határozatok című közleményéből. A hét ügyből mind a bíróságon folytatódhat, ha a kormány nem tesz eleget a levélben kiküldött felszólításoknak, vagy bizonyítani, hogy nincs probléma, mert a jogszabályok megfelelnek az uniós jognak.

A hét ügyből többen nem vagyunk egyedül. A levegőtisztasággal, legszennyezés csökkentésével kapcsolatban tizenegy másik ország is kapott felszólítást. A vasúti közlekedéssel kapcsolatban Ausztriával együtt kaptunk levelet, az európai elfogatóparancs be nem tartása miatt pedig a csehekkel.

A belvízi hajózás szabályai miatt ellenünk és a hollandok ellen indult eljárás. A platformok közötti üzletvitelről szóló rendelettel kapcsolatban pedig a litvánokat is felszólították. A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos uniós szabályok miatt pedig a svédek a másik felszólított fél.

A legtöbb ügyben két hónapja van az országoknak a bizonyításra.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik