Nagyvilág

Kordonok mögött beszélt a spanyol kormányfőjelölt az amnesztiáról és a megbékésről

MTI
MTI

Megerősített biztonsági intézkedések mellett zajlik a spanyol parlamentben a miniszterelnök-választás kétnapos ülése szerdán Madridban. A törvényhozás alsóházának épülete körül már napokkal korábban biztonsági kordont vont a rendőrség és korlátozta az átmenő forgalmat, hogy távol tartsa a katalán amnesztiatörvény ellen csaknem két hete tüntetők tömegét.

Az ülés kezdetén a parlament bejáratától több száz méterre felállított kordonok mögött a hatóságok szerint mintegy 700 tiltakozó gyűlt össze nemzeti színű zászlókkal.

Spanyolország nevében, Spanyolország érdekében, a spanyolok közötti egyetértésért amnesztiát adunk a katalán függetlenségi folyamat során vádemelés alá vont személyeknek. Ez egy olyan intézkedés, amelyet a katalán társadalom jelentős része kért, és amelyet politikai képviselőinek 80 százaléka, valamint az ülésteremben jelenlévő erők többsége jóváhagyott

– fogalmazott miniszterelnök-jelölti programbeszédében Pedro Sánchez. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára, ügyvivő miniszterelnök hangsúlyozta: az egységes Spanyolország jobb, virágzóbb, erősebb, amelyet nem „kényszerrel és társadalmi feszültséggel” kívánnak elérni, mint korábbi kormányzása idején a konzervatív Néppárt (PP).

A párbeszéd, a nagylelkűség és a megbocsátás segített begyógyítani a sebeket. Célunk, hogy továbbra is alkalmazzuk

– jelentette ki Sánchez, és hangsúlyozta: a pártja által benyújtott jogszabály teljesen törvényes és összhangban van az alkotmánnyal, amnesztiára pedig más országokban is van példa. Beszédében a szocialista vezető bírálta a spanyol ellenzéki jobboldali pártokat, amelyek szavai szerint haragot és gyűlöltet terjesztve, társadalmi dühöt szítva használják ki a lakosság egy részének félelmeit.

Pedro Sánchez újbóli kormányfővé választása esetére elkötelezte magát Palesztina önálló államként elismerése mellett, amelyet a palesztin nép által jogosan követelt igénynek és a fennálló konfliktus megoldásának nevezett. Azonnali tűzszünetre szólította fel Izraelt elítélve a „palesztinok válogatás nélküli gyilkolását” Gázában és Ciszjordániában. Hangsúlyozta azt is, hogy ugyanakkor Spanyolország „Izraellel van” az október 7-én elszenvedett terrortámadás elutasításában és megválaszolásában.

A spanyol parlament a miniszterelnök-választási vitát követően csütörtökön szavaz a jelöltről, aki saját pártján kívül hét másik parlamenti erő támogatásával 179 igen szavazatra számíthat, így várhatóan már a szavazás első köre eredményes lehet.

A szocialisták a katalán amnesztiáról szóló törvényjavaslatnak köszönhetően szerezték meg a spanyol parlament katalán függetlenségi pártjainak támogatását Pedro Sánchez újraválasztásához, akit október elején kért fel a posztra IV. Fülöp király, miután a júliusi általános választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) elnöke nem kapta meg a törvényhozás támogatását. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik