Nagyvilág

Szélsőséges hőhullám tombol Brazíliában, Rióban 39 fokot mértek

AFP
AFP

Múlt hét vége óta szélsőséges hőhullám sújtja Brazília nagy részét, kedden a hőérzet Rio de Janeiróban elérte az 58,5 Celsius-fokot, a hőmérők 39 Celsius-fokot mutattak – közölte a brazil meteorológiai intézet (Inmet).

A hatóságok a legmagasabb szintű hőségriadót rendelték el tizenöt délkeleti, középnyugati és északi államban, illetve a fővárosban, Brasíliában is, ahol újabb melegrekord dőlt meg 37,3 Celsius-fokkal. Sao Paulóban hétfőn 37,7 Celsius-fokot mértek, ami a második legmagasabb feljegyzett hőmérséklet a város történetében.

Az Inmet előrejelzése szerint a szélsőséges hőhullám – ami az évszakban megszokottnál nagyjából 5 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletekkel jár – legalább péntekig tart még. A kánikula miatt áramfogyasztási rekordok is megdőltek a dél-amerikai országban.

Az El Nino időjárási jelenség következtében Brazíliában több hónapja szélsőséges időjárással küzdenek: aszály sújtja az Amazonas-medence folyóit, míg a déli országrészben heves esőzéssel kísért trópusi viharok tombolnak. A szárazság miatt súlyosbodtak az erdőtüzek a nyugat-brazíliai Pantanal mocsárvidéken.

MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik