Nagyvilág

Holtan találták otthonában Mexikó első nembináris bíróját

Jesús Ociel Baena / X
Jesús Ociel Baena / X

Holtan találták aguascalientesi otthonában Jesús Ociel Baenát, Mexikó első magát nembináris személynek valló bíróját – írja a Guardian. A hatóságok vizsgálják a történteket, egyelőre nem erősítették meg a halál okát, ahogy azt sem, hogy gyilkosság történt vagy valamilyen baleset.

Aguascalientes államügyészségének közleménye szerint a helyszínen Baenáé mellett egy másik holttestet is találtak, őt a partnereként azonosították. A jelen ismeretek szerint nem utal nyom arra, hogy harmadik személy is tartózkodhatott a helyszínen, az ügyészség szerint a haláleseteknek személyes okai is lehettek. A jogvédő szervezeteknek ugyanakkor meggyőződése, hogy Baena gyűlölet-bűncselekmény áldozata lett, és teljes körű vizsgálatot követelnek annak megállapítására, hogy a gyilkosságnak volt-e köze az elhunyt bíró nemi identitásához.

„Olyan személy volt, aki áttörte a láthatatlan korlátokat, amelyek gátolták a nembináris közösséget. Sok gyűlölködő üzenetet kapott, erőszakos és halálos fenyegetéseket, ezeket nem lehet figylemen kívül hagyni a vizsgálat során” – hangsúlyozta az egyik legnagyobb mexikói LMBTQ+ jogvédő csoport, a Letra igazgatója, Alejandro Brito.

Jesús Ociel Baena az egyik legismertebb LMBTQ+ szereplője volt a mexikói nyilvánosságnak, a Guardian írása szerint rendszeresen tett közzé magáról olyan képeket a közösségi oldalain, amelyeken szoknyában vagy magassarkúban volt látható, a bíróságon is többször lehetett látni szivárványszínű legyezővel a kezében. Bíróvá választása történelmi állomás volt Mexikó történetében, amit ő maga is hasonló szavakkal osztott meg. 2022 okktóberében, miután egy szivárványszínű zászló előtt felesküdött hivatalára, az akkor még Twitter néven futó X-en tett közzé bejegyzést, melyben azt írta: „Történelmet írunk”.

Idén júniusban az identitásával kapcsolatos támadások kereszttűzében azt írta, „Én egy nembináris személy vagyok, nem érdekel, hogy nőként vagy férfiként tekintenek rám, ez egy identitás, az enyém, az enyém, senki másé. Fogadd el”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik