Nagyvilág

Külügyminiszterként tér vissza David Cameron

JUSTIN TALLIS / AFP
JUSTIN TALLIS / AFP

Menesztette hétfőn a belügyminiszteri tisztségből Suella Bravermant Rishi Sunak brit miniszterelnök, írja az MTI. A Downing Street nem sokkal később bejelentette, hogy Suella Braverman utódja a belügyi tárca élén James Cleverly eddigi külügyminiszter.

A külügyminiszteri pozíciót pedig David Cameron, az Egyesült Királyság volt miniszterelnöke kapta.

Cameron 2010 és 2016 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjeként, de a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott, a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött, népszavazás után lemondott, egyben visszaadta alsóházi képviselői mandátumát is.

Általános meglepetést keltő hétfői külügyminiszteri kinevezése azzal vált lehetővé, hogy III. Károly király a kormány kérésére bárói rangra emelte, így Cameron elfoglalhatja helyét a parlament felső kamarájában, a Lordok Házában. A törvényerejű brit politikai szokásjog megköveteli ugyanis, hogy a miniszteri rangú kabinettagok a törvényhozás alsó- vagy felsőházának tagjai legyenek.

A döntés közvetlen előzményeként heves belpolitikai viták robbantak ki Braverman múlt heti cikke körül, amelyben azt írta, hogy a londoni rendőrség “kivételez” a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek elleni tiltakozó megmozdulások résztvevőivel.

A The Times című konzervatív napilapban megjelent írás közlése után nem sokkal kiderült, hogy Braverman, a nyilvános miniszteri megnyilvánulásokat szabályozó protokollt megsértve, nem hajtotta végre azokat a változtatásokat, amelyeket a miniszterelnöki hivatal kért előzetesen a cikk nyelvezetében.

Londonban eddig öt egymást követő szombaton tartottak tömeges demonstrációkat a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen. A most szombati tüntetés volt messze a legnagyobb: a rendőrség becslése szerint a részvevők száma meghaladta a 300 ezret.

A rendőrségre jelentős politikai nyomás nehezedett a szombaton, a háborús halottak hivatalos nagy-britanniai emléknapján, tartott tüntetés betiltása végett. Sir Mark Rowley, a Scotland Yard főparancsnoka azonban erre nem volt hajlandó, többször is kijelentve, hogy ennek jogi küszöbe „rendkívül magas”.

Suella Braverman a The Timesban múlt csütörtökön közölt cikkében úgy fogalmazott: ez az álláspont „azt az érzetet kelti”, hogy a rendőrségi vezetők kivételeznek a palesztinpárti tüntetőkkel, “az agresszivitásba torkolló szélsőjobboldali és nacionalista demonstrációkra” ugyanis a rendőrség nagyon helyesen kemény választ ad, „jórészt szemet huny azonban”, amikor „a palesztinpárti népség” tanúsít szinte ugyanilyen magatartást.

Braverman szerint a futballszurkolók is hangosan kifogásolják, hogy a rendőrség velük szemben milyen keményen lép fel „a baloldal által kedvelt, politikai kötődésű kisebbségi csoportokkal összehasonlítva”.

A most szombati palesztinpárti demonstráció idején ellentüntetők is az utcára vonultak. A Scotland Yard beszámolója szerint az ellentüntetés résztvevői jórészt szélsőjobboldali csoportokhoz kötődtek; nem egyet közülük korábban futballhuliganizmus miatt ítéltek el. Jelen volt az ellentüntetéseken az English Defence League (Angol Védelmi Liga) nevű, iszlámellenes megmozdulásairól korábbról is ismert szerveződés alapítója, Tommy Robinson és a csoport számos tagja.

Az ellentüntetők több helyen összecsaptak a rendőrséggel, és rátámadtak a palesztinpárti demonstráció résztvevőire is.

Az ügyből hatalmas belpolitikai vihar támadt, és Rishi Sunak miniszterelnökre az elmúlt napokban mind erősebb nyomás nehezedett Suella Braverman menesztése végett.

Az ellenzéki Munkáspárt nyilatkozata szerint a szombaton utcára vonult szélsőjobboldali ellentüntetőket a belügyminiszter cikke bátorította fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik