Nagyvilág

Bontják a hegyeshalmi határátkelő főépületeit

MTI/Krizsán Csaba
MTI/Krizsán Csaba

Javában zajlik a hegyeshalmi határátkelő főépületeinek bontása, írja a Kisalföld.

Szőke László, Hegyeshalom polgármestere a lap megkeresésére elmondta, az ingatlan az államé, a nemzeti vagyonkezelő gyakorolja a tulajdonosi jogokat. A hegyeshalmi önkormányzat még 2012-ben kötött bérleti és üzemeltetési szerződést a területre. Intézte a község a különböző bérbeadásokat, aminek fejében üzemeltették a határátkelő helyet. Rendezték a terepet többek között, gondoskodtak a szemét összeszedéséről és elszállításáról, gondozták a környezetet.

2015-ben vetődött fel a gondolat, hogy az autópálya vonalának kiegyenesítése miatt lebontják a főépületet is.

A mostani elképzelések szerint ezen a területen, mindkét oldalon autópálya pihenőt alakítanak ki. A két létesítményt felüljáróval vagy aluljáróval kötik össze. Lesz benzinkút, illetve a kilépő oldalon egy nagyobb méretű kamionos pihenőt terveznek

– mondta a településvezető.

Az átkelő főépületét egyébként 1982-ben adták át. A nagyhatár a San Diegó-i határátkelő másolata. Hazánk Európai Uniós csatlakozásáig működött a vám ellenőrzés, a schengeni csatlakozással, 2007-ben a sorompókat is leszerelték.

A lap tudósítása szerint a bontásra ítélt épületeken, épületekben látszik, hogy hosszú évekig nem használták. A galambpiszok bokáig ér, madártetemek mindenütt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik