A következő élő közvetítés része Az Európai Bizottság javasolja az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és Moldovával

A Putyin elleni elfogatóparancs miatt újabb hágai bíró elleni adtak ki orosz körözést

Moszkva szerdán a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) egy újabb bíráját tette fel a körözöttek listájára újabb válaszlépésként arra, hogy a hágai székhelyű bíróság bejelentette, hogy háborús bűnökkel kapcsolatos vádak miatt kéri Vlagyimir Putyin elnök letartóztatását – írta a Moscow Times.

Az orosz belügyminisztérium honlapján megjelent közlemény szerint Sergio Gerardo Ugalde Godinez bírót „bűnügyi nyomozás keretében keresik”, a Godinez elleni vádakat azonban nem részletezték. Oroszország hasonló elfogatóparancsot adott ki az ICC ügyésze, Karim Khan és több más bíró ellen is. Az ICC elnöke, Piotr Hofmanski letartóztatását szeptemberben indítványozták.

A Putyin elleni elfogatóparancsot az ICC arra hivatkozva adta ki, mert a gyanú szerint felelős ukrán gyermekek törvénytelen kitoloncolásáért és átszállításáért. A hágai székhelyű bíróság hasonló okból adott ki körözést Maria Lvova-Belova, Oroszország gyermekjogi elnöki biztosa ellen is.

Oroszország, amely nem tagja az ICC-nek, kitart amellett, hogy a Putyin elleni elfogatóparancs érvénytelen. Az elfogatóparancs azonban korlátozta az orosz vezető külföldi utazási lehetőségeit, mivel az ICC-tagországoktól várhatóan végrehajtják a bírósági parancsokat.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik