Nagyvilág

Nemzetközi körözést rendeltek el a Pussy Riot tagja ellen, aki elmenekült Oroszországból

Nemzetközi körözési listára tette egy moszkvai bíróság Ljudmila Stejnt, a Pussy Riot külföldre menekült tagját, mert a vád szerint tudatosan hamis információkat terjesztett az orosz fegyveres erőkről  – írja a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése alapján az MTI.

A hírügynökség a fővárosi Bászmánnij bíróság egyik forrását idézve azt írta, hogy a 27 éves Stejn őrizetbe kerül, amint belép Oroszországba. Hogy milyen, a fegyveres erőkről szóló konkrét információk terjesztésével vádolják, arról nem esett szó a közleményben.

A Pussy Riot feminista ellenzéki csoportot 2012 februárjában ismerte meg a szélesebb nyilvánosság, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban egy zenés punk ima könyörögtek a később márciusban újra elnökké választott Vlagyimir Putyin elűzéséért. A formációt nyugaton rendre elismerő szavakkal illetik, mert megkérdőjelezik az Oroszországában uralkodó követelményeket, orosz tisztviselők szerint azonban a csoport szándékosan próbált tiszteletlenül viselkedni az orosz kultúrával, erkölcsiséggel és ortodoxiával szemben. Stejnt (aki korábban egy moszkvai kerület önkormányzati képviselője is volt) többször őrizetbe vette már az orosz rendőrség, mert tiltakozó gyűléseken vett részt. Az egyik ilyen letartóztatás során, 2021 decemberében a Pussy Riot egy másik tagjával, Marija Aljohinával együtt éhségsztrájkba kezdett. Tavaly május közepén került fel a szövetségi körözési listára.

A moszkvai Preobrazsenszkij bíróság két évvel ezelőtt egy év szabadságvesztésre ítélte a nőt, amiért a 2021 januárjában Moszkvában tartott engedély nélküli tüntetésen megsértette az egészségügyi előírásokat. Megtiltották neki, hogy este tíz és reggel hat óra között elhagyja lakóhelyét, továbbá hogy előzetes értesítés nélkül megváltoztassa állandó tartózkodási helyét.

Stejn azóta megszökött a házi őrizetből és az országból is elmenekült. Elmondása szerint úgy tudott megszökni, hogy átöltözött egy ételkiszállító egyenruhájába. Instagram-fiókján egy fotót tett közzé a lábáról levágott nyomkövető bilincsről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik