Nagyvilág

Egy titokzatos külföldi személy megbízásából festhettek Dávid-csillagokat több párizsi ház falára

Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Franciaországban a múlt héten Dávid-csillagok lepték el a párizsi és az elővárosi házak falát. A párizsi ügyészséget idéző MTI szerint egy külföldön élő személy „kifejezett kérésére” készíthették ezeket.

Múlt kedden mintegy hatvan, hasonló sablonnal készített kék csillagot találtak több párizsi kerületben és két elővárosi negyedben. Az ügyben eljáró ügyész, Laure Beccuau szerint a nyomozás azt már megállapította, hogy a feliratokat egy férfi és egy nő készítette, egy egyedi útvonal alapján, egy harmadik személy jelenlétében, aki lefényképezte a rongálásokat. Információik szerint a férfi és a nő azóta elhagyta Franciaországot. Összefüggésbe hozták őket más bűncselekményekkel is, amelyeket Párizsban négy nappal korábban követtek el, és amelyek miatt egy másik párost, szintén egy férfit és egy nőt előállítottak. Mindketten Moldovában születtek.

„Egy helyi lakos látta őket, amikor egy kék csillagot stencileztek egy falra. Azt mondták, hogy egy harmadik féltől kaptak megbízást a munkára, pénzért cserébe, amelyet bizonyított egy orosz nyelvű beszélgetés a telefonjukban” – számolt be róla Beccuau.

Az ügyészség szerint a telefonos kutatások arra utalnak, hogy a két elkövetőpár ugyanazzal a harmadik féllel állt kapcsolatban, így nem zárható ki, hogy a kék Dávid-csillagok festését Párizs környékén egy külföldön élő személy kifejezett kérésére hajtották végre. A rendőrség azt a feltételezést részesítette előnyben, amely szerint külföldi megbízó állhat az ügy hátterében. Laurent Nunez párizsi prefektus is úgy vélte, hogy a többi antiszemita cselekményhez képest atipikus esetről, összehangolt akcióról van szó, amelyet a jelek szerint egy elkövetői csoport hajtott végre.

Az ő elmondása szerint mintegy 250 Dávid-csillagot festettek különböző házakra, időnként olyanokra, ahol zsidó közösségek élnek, néha pedig nem.

A francia kormány vasárnap azt közölte, hogy 1040-re emelkedett az antiszemita cselekmények száma, továbbá hogy 486 embert, köztük 102 külföldit állítottak előoktóber 7-e óta, amikor a Hamász terrortámadást intézett Izrael ellen. Tavaly egész évben 436 antiszemita cselekményt regisztráltak a hatóságok Franciaországban, ahol Európa a legnagyobb zsidó közössége él, becslések szerint 500-600 ezer ember.

Kapcsolódó
Antiszemita cselekmények miatt indultak eljárások Párizsban
A párizsi ügyészség szerdán bejelentette, hogy eljárást indít egy, a közösségi oldalakon megjelent felvétel miatt, amelyen csoportba verődött utasok antiszemita rigmusokat skandálnak a francia fővárosban a metróban. A TikTok közösségi oldalra szerdára virradóra feltöltött felvétel szerint a párizsi metró hármas vonalán előző este utazók közül többen zsidók ellen uszítottak, majd azt kiabálták, hogy „Nácik vagyunk, büszkék vagyunk!”, „Éljen Palesztina!”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik