Nagyvilág

Népszava: Újabb két kérdést tett fel az EB a magyar kormánynak

MTI / EPA / Olivier Hoslet
MTI / EPA / Olivier Hoslet

Az Európai Bizottság újabb két kérdést tett fel a kormánynak az igazságszolgáltatási reformról abban a levélben, amelyet a múlt héten küldött el Budapestre – írja keddi cikkében a Népszava.

A lap felidézi: ez már a második levél, amelyben az uniós testület az átalakítás részletei iránt érdeklődik: az elsőt szeptember végén küldte, amire október 19-én kapott rá választ. Ahogy az előzőnek, úgy a mostani válaszlevélnek sincs határideje, ám minél gyorsabban reagál a kormány, annál hamarabb dönthet az EB arról, hogy felszabadítja-e a Magyarországnak járó és jelenleg felfüggesztett uniós támogatások nagyobb részét, mintegy 13 milliárd eurót – írja a Népszava.

Bár a Budapest és Brüsszel közötti levelezés nem nyilvános, a lap szerint a két friss kérdés azokat a hiányosságokat feszegeti, amelyek felbukkantak az Európai Parlament tárgyalói által nemrégiben bemutatott elemzésben is. A képviselők ebben többek között azt kifogásolták, hogy a Kúria ügyelosztási rendszerébe épített kivételes szabályok továbbra is teret engednek a manipulációnak, valamint bírálták azt is, hogy a legfelső bírói szerv érvényben hagyott, precedens értékű határozata miatt továbbra is korlátozni lehet a bírák jogát arra, hogy előzetes döntéshozatali kérelmekkel az EU Bíróságához forduljanak.

A parlamenti politikusok véleménye szerint ezek és egyéb más problémák miatt az igazságszolgáltatási reformot nem lehet teljesítettnek tekinteni, következésképpen a pénzcsapokat megnyitni – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik