Nagyvilág

Csendben felfegyverzi Tajvant az Egyesült Államok

An Ni / XINHUA / Xinhua via AFP
An Ni / XINHUA / Xinhua via AFP

Felháborodást és ellenzést váltott ki Kínában, hogy Joe Biden amerikai elnök nemrég 80 millió dolláros, katonai felszerelések vásárlására fordítható támogatást írt alá Tajvan számára – írja a BBC hétfő hajnalban megjelent cikkében. Az USA ezt a Külföldi Katonai Kiadások (FMF) néven működő program keretében tette meg, amelyből korábban Afganisztánt, Irakot, Egyiptomot és Izraelt is támogatta, de innen jutott nagyjából négymilliárd dollárhoz Ukrajna is az orosz-ukrán háború kitörése óta.

Az amerikai külügyminisztérium igyekszik tagadni, hogy FMF keretében nyújtott támogatás Tajvan bármiféle elismerését jelentené. Tajpejben azonban nyilvánvalónak látszik, hogy az Amerikai Egyesült Államok újradefiniálta a szigethez fűződő kapcsolatát.

Ez különösen annak fényében igaz, hogy Washington milyen határozottan szorgalmazza Tajvan újrafelfegyverzését.

Az Egyesült Államok és Tajvan kapcsolatában még 1979-ben állt be fordulat: innentől kezdve az USA csak annyi fegyvert adott el Tajvannnak, hogy az meg tudja védeni magát egy esetleges kínai támadással szemben, de olyan sokat nem, hogy az destabilizálja a Washington és Peking közötti kapcsolatokat. Az USA évtizedek óta ezt a stratégiai kétértelműséget követi. Ennek értelmében Kínával üzletel, de közben Tajvan leghűségesebb szövetségese maradt – olvasható a cikkben.

Az elmúlt évtizedben azonban a Tajvani-szoroson túli katonai egyensúly drámaian Kína javára billent, és a régi képlet már nem működik. Washington ugyan ragaszkodik ahhoz, hogy politikája nem változott, de döntő jelentőségű kérdésekben mégiscsak látszik a változás – írták.

Az USA kifejezte, hogy határozottan szükség van a katonai kapacitásunk javítására. Ezzel azt a világos stratégiai üzenetet küldte Pekingnek, hogy egymás mellett állunk

– idézi a lap Vang Ting-yu tajvani kormánypárti képviselőt, aki szoros kapcsolatban áll Cai Ing-wen tajvani elnökkel és az amerikai kongresszusi vezetőkkel. Szerinte a mostani 80 millió dollár csak a jéghegy csúcsa, és megjegyzte azt is, hogy júliusban Biden mérlegelési jogkörével élve jóváhagyta a katonai szolgáltatások és felszerelések 500 millió dollár értékű eladását Tajvan számára. Közlése szerint Tajvan továbbá két zászlóaljnyi szárazföldi csapatot készül kiképzésre küldeni az Egyesült Államokba, amire az 1970-es évek óta nem volt példa. A kulcs azonban a mégiscsak a pénz, amely szerinte a következő öt évben akár 10 milliárd dollárra is emelkedhet.

Tajvannak a támogatásra nyilvánvalóan szüksége van. Megfigyelők szerint a szigetország meglehetősen alacsony készültségi fokon áll egy lehetséges kínai támadás esetére. A problémák listája hosszú: Tajvan hadseregének több száz elöregedett harckocsija van, és túl kevés modern, könnyű rakétarendszerrel rendelkezik. A hadsereg parancsnoki struktúráját, taktikáját és doktrínáját fél évszázada nem frissítették. Sok frontvonalbeli egységének létszáma csak hatvan százalékos feltöltöttséget mutat, kémelhárítási műveletei Tajvannak Kínában pedig állítólag nem léteznek.

2013-ban Tajvan ráadásul egy évről négy hónapra csökkentette a katonai szolgálatot, bár azt utóbb visszaállította tizenkét hónapra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik