Nagyvilág

Halkonzervben érkezett a kokain Szlovákiába: magyar vállalkozó és orosz üzletember is rács mögé került

MTI
MTI

Szlovákiai állampolgárokat is magával sodort egy nemzetközi drogkartell bukása, amely 2020-ban kezdődött egy equadori kikötőben. A helyi hatóságok akkor 1,5 tonna kokaint foglaltak le, a drogot tonhalkonzervekbe rejtették. A rakomány Hollandia, pontosabban az antwerpeni kikötő felé vette volna az irányt. 181 dobozban 8670 olyan tonhalkonzerv volt, amelyet kokainnal töltöttek fel – ez összesen 1523 kilogramm kábítószert jelentett.

A Parameter.sk részletes cikke szerint a nyomozás során kiderült, hogy a szállítmány végül Szlovákiában, egy somorjai raktárban kötött volna ki. A drogot később innen értékesítették tovább egész Európába.

A drogkartell elleni legnagyobb rendőrségi akcióra 2022 novemberében került sor: Szlovákiában, Csehországban, Litvániában, Lettországban, Németországban, Franciaországban, Norvégiában, Lengyelországban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban is történtek letartóztatások.

A szlovák hatóságok 2022 novemberében vették őrizetbe a pozsonyi Richard Eckhardot, aki az elfogása után elkezdett együttműködni a hatóságokkal. A rendőrség szerint ő lehetett a bűnszervezet cseh-szlovák ágának második legfontosabb embere a cseh Vilém Kováč után.

Főleg tonhalnak és mangánrudaknak álcázott szállítmányok által jutott be az országba a több tonna kokain. Ezen termékek ellenőrzését a pozsonyi vámhivatal végezte el, ahol gond nélkül továbbengedték a kábítószert, ugyanis Eckhardt lefizethette a vámhivatal egyik munkatársát. A férfit 2023 júniusában vették őrizetbe. A gyanú szerint Eckhardt havonta legalább háromezer eurót fizethetett neki.

A rendőrségi vizsgálat szerint a főként luxusautók kölcsönzésével és bérbeadásával foglalkozó komáromi-ógyallai illetőségű György Adorján cége is benne volt a Komáromba érkező kokainszállítmány logisztikai útvonalában.

György Adorjánt korábban összefüggésbe hozták az úgynevezett török kamion ügyével is, ez utóbbi a heroin előállításához szükséges ecetsav-anhidrid Törökországba történő szállításával volt kapcsolatos. A komáromi vállalkozó azonban nem az egyetlen ismert szereplője a történetnek.

A Szlovákiában élő orosz vállalkozó, Alexander Szalmanovnak nem ez az első találkozása az igazságszolgáltatással. Apjával azzal váltak ismertté, hogy a Csallóköz szinte összes adóhivatalának működését úgy próbálták olajozottabbá tenni, hogy ehhez kenőpénzt használtak. Alexander Szalmanovot az apjával együtt ítélte el a bíróság 2015-ben Z. Mária, a somorjai adóhivatal igazgatónőjének megvesztegetéséért. És bár eredetileg csak 2020-ban szabadultak volna, de jó magaviseletük miatt nem kellett az egész kiszabott büntetést letölteniük. Alexander Szalmanovot a KRONE 2 akció keretében vette őrizetbe a NAKA.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik