Nagyvilág

Egy nap után visszahívta a Fico-kormány a több száz rendőrt és katonát a szlovák-magyar határról

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A nemrég megválasztott szlovák kormány bejelentette, hogy visszahívja azt a több száz rendőrt és katonát, akiket a magyar határ megerősítésére küldtek – mindössze egy nappal a bevetésük után, írja az Euronews. 

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter a Paraméter cikke szerint arról beszélt:

 Az akcióval tudtára adtuk mindenkinek, de elsősorban az embercsempészeknek, hogy a szlovák migrációs politika határozott változáson megy át, és az embercsempészek nem kapnak teret az üzlet további bonyolítására

– mondta az akciót értékelő, kedd reggeli sajtótájékoztatóján a miniszter.

Az elrettentő akció egyelőre egyszeri volt, nem fogják rendszeresen ismételni, legfeljebb akkor, ha olyan információkat kapnak, hogy nagyobb létszámú menekültcsoport készül belépni Szlovákiába. „Készek vagyunk bármikor megismételni, ha erre szükség lesz, ha olyan információink lesznek, hogy nagyobb migrációs hullámra kell felkészülni” – jelentette ki a belügyminiszter.

Idén október végéig mintegy 46 ezer menekült érkezett Szlovákiába, ami hétszer több, mint 2022-ben volt. Rastislav Polakovič megbízott országos rendőrfőkapitány szerint ilyen komplex akciót még sosem hajtott végre a rendőrség, még soha ilyen technikai eszközöket nem vetett be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik