Nagyvilág

A bíróság megsemmisítette a venezuelai ellenzéki előválasztás eredményét

Ariana Cubillos / MTI / AP
Ariana Cubillos / MTI / AP
A venezuelai legfelsőbb bíróság helyi idő szerint hétfőn megsemmisítette az ellenzéki előválasztás eredményét az elnökválasztáson.

María Corina Machado volt parlamenti képviselő lenne az ellenzék jelöltje a jövő évi választáson, de a legfelsőbb bíróság választási kamarája helyt adott annak a keresetnek, amellyel a belső eljárás állítólagos „szabálytalanságai” miatt megtámadták a voksolás eredményét. Az ellenzéki választási bizottságnak három napja van arra, hogy jelentésben számoljon be „a választási anyagok tárolásának mechanizmusáról, és a tárolás kijelölt helyéről” – közölte a kamara.

Egyelőre nem világos, hogy a bíróság végzése érvényteleníti-e Machado előválasztási győzelmét. Az ellenzék nem kommentálta azonnal a döntést.

Az ügyészség választási csalás miatt indított vizsgálatot az ellenzék ellen, mert saját körben bonyolította le az előválasztásokat ahelyett, hogy azt az állami választási hatóság szervezte volna. Az is bizonytalan, hogy a jelölt valóban indulhat-e az elnökválasztáson. A problémát az jelenti, hogy az 56 éves mérnököt és volt parlamenti képviselőt korábban 15 évre eltiltották közhivatal gyakorlásától, ami elméletileg megakadályozza, hogy beadja jelölését.

Nicolás Maduro elnök keményen fellép a kormány ellenfelei ellen. Venezuela évek óta súlyos válságban van. Gazdaságilag az egykor gazdag országot a rossz gazdálkodás, korrupció és szankciók sújtják. Az ENSZ adatai szerint az elmúlt években több mint 7 millió ember hagyta el a dél-amerikai országot a szegénység és az erőszak miatt.

(Nyitókép: A venezuelai ellenzéki elnökjelöltségre pályázó María Corina Machado korábbi parlamenti képviselő, a Vente Venezuela (Gyere Venezuela) párt vezetője választási kampányrendezvényt tart Carabobo északi állam fővárosában, Valenciában 2023. október 5-én. Az ellenzéki tömörülések október 22-én mérik össze erejüket a 2024-ben esedékes venezuelai elnökválasztásra készülve. A dél-amerikai államban az elnöki kinevezés hat évre szól.)

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik