Nagyvilág

A Jehova Tanúi kongresszusán robbantottak, ketten meghaltak Indiában

Arun CHANDRABOSE / AFP
Arun CHANDRABOSE / AFP

Házi készítésű bombát robbantottak vasárnap a Jehova Tanúi kongresszusán a dél-indiai Kerala államban – írja a Reuters. A rendőrség szerint a merényletben két nő meghalt és sokan megsérültek. Az egészségügyi minisztérium szerint egy tizenkét éves kislány a teste kilencvenöt százalékán szenvedett égési sérüléseket, állapota válságos.

Az incidens Kalamasseryben történ, ahol a háromnapos felekezeti kongresszusra mintegy kétezer-háromszázan gyűltek össze. A Jehova Tanúi regionális szóvivőjének közlése szerint legalább két robbanás történt a rendezvényközpontban.

A robbantásos merénylettel összefüggésben a vallási szervezet egyik volt tagját, Dominic Martint vették őrizetbe, aki a közösségi médiában közzétett videóbejegyzésében vállalta a felelősséget a történtekért. A férfi ezután feladta magát a rendőrségen. A hatóság szerint Dominic Martin kihallgatása még tart, és bár őrizetben van, a letartóztatását nem erősítették meg.

Egyelőre próbálunk meggyőződni a vallomása valódiságáról, ez eltart még egy ideig. Jelenleg nem tudjuk megerősíteni az érintettségét az ügyben, a nyomozás folyamatban van

– tudatta a rendőrség szóvivője.

A Jehova Tanúi regionális szóvivője a Reutersnek többek között azt mondta, hogy a férfi nem volt a szervezet bejegyzett tagja, és nem tud róla, hogy Martin jelen volt-e a rendezvényen.

Martin a videóban mindenesetre arról beszélt, hogy teljes felelősséget vállal a merényletért, amit személyesen ő hajtott végre. Állítása szerint körülbelül hat évvel ezelőtt jött rá, hogy a Jehova Tanúi tanításai „nemzetellenesek”, és megpróbált beszélni a csoporttal a nézeteik megváltoztatásáról. A Facebookon a hatperces videó négy órán keresztül volt látható, de utána törölték.

A videót, mint mondta, azért tette közzé, hogy világossá tegye a cselekedetei indokait. 

A robbanások másodpercekkel a napi rendezvény részét képező ima befejezése után történtek. Az első robbanásra a terem közepén került sor, aztán másodpercekkel később még két robbanás rázta meg a csarnok két oldalát – állította a vallási szervezet regionális szóvivője.

A Jehova Tanúi nemzetközi keresztény felekezetet a tizenkilencedik század végén alapították az Egyesült Államokban. A legtöbb országban leginkább a házról házra járó hittérítőikről ismertek. A szervezetnek Indiában közlésük szerint mintegy hatvanezer követője van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik