Nagyvilág

Tíz évvel a baltás gyilkos kiadása után úgy tűnik, Magyarország és Örményország rendezi a viszonyát

Külgazdasági és Külügyminisztérium
Külgazdasági és Külügyminisztérium

Tíz év diplomáciai szünet után kölcsönösen előnyös együttműködés épül Magyarország és Örményország között – jelentette be Jerevánban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy sajtótájékoztatón, örmény kollégája, Ararat Mirzoján társaságában.

A miniszter az eseményen úgy beszélt, hogy az örmény fővárosban tett látogatásával hosszú vesszőfutás végére tesznek pontot, hiszen volt tíz év, amíg a két ország között nem volt diplomáciai kapcsolat. Emlékeztetett rá, hogy tavaly a felek a viszony normalizálásáról döntöttek, olyan együttműködés felépítéséről, amely mind a két nemzet érdekeit szolgálja. Kiemelte, hogy ebben nagy segítség volt a kereszténység jelentette erős közös alap, mivel Magyarország és Örményország is hosszú időre visszatekintő keresztény örökséggel rendelkezik.

„Természetesen mi igyekeztünk kimutatni a jóindulatunkat már korábban. Ennek keretében tárgyaltuk le azerbajdzsáni barátainkkal azt, hogy öt örmény hadifoglyot 2021 végén hazahozhattunk” – említette meg Szijjártó, hozzátéve, hogy  kormány 116 millió forint támogatást nyújtott a hegyi-karabahi régióból Örményországba áttelepülő családoknak, illetve százezer adag vakcinával segítette a helyi védekezést a koronavírus-járvány idején.

A tárcavezető ezután arról is szót ejtett, hogy felkérte örmény hivatali partnerét, hogy engedélyezze a magyar konzuli képviselet létrehozását Jerevánban, továbbá arról is, hogy a WizzAirt is beveti a kormány, és arra ösztönözné a légitársaságot, hogy ha már hét ország kilenc városába üzemeltet járatokat Jerevánból, akkor ehhez tizedikként Budapestet is adja hozzá.

Akkor a közvetlen kapcsolat fizikailag is valóban létre tudna jönni. Azt hiszem, hogy tíz év után ez nem rossz előrehaladás egy találkozó alkalmával

– vont mérleget a külügyminiszter.

Ahogy Szijjártó többször megjegyezte, Magyarország és Örményország között az elmúlt évtizedben fagyos volt a viszony, miután Örményország minden diplomáciai kapcsolatot megszakított Magyarországgal.

Ennek oka az azeri baltás gyilkos ügye volt.

Közel húsz évvel ezelőtt, 2004 nyarán egy azeri katonatiszt, Ramil Safarov egy NATO-békepartnerségi program keretében Magyarországra jött, hogy angolul tanuljon, és ey olyan szobában helyezték el, amelynek a szomszédjában egy örmény katona, Gurgen Margarjan lakott. Azerbajdzsán és Örményország viszonya közel olyan feszült volt már akkor is, mint ma, ennek lett újabb tragédiája Margarjan halála, akit az azeri tiszt ölt meg a magyar fővársoban egy szupermarketben vásárolt baltával 2005 február 19-én.

Safarov huszonhatszor csapott le áldozatára a baltával, teljesen elválasztva az alvó férfi fejét a testétől.

A baltás gyilkost letartóztatták a magyar hatóságok, nem sokkal később elítélték életfogytiglan börtönbüntetésre az emberölés miatt. Egyáltalán nem mutatott megbánást. A börtönben pár év alatt azeri nyelvre fordította Szabó Magda Ajtó című regényét, aztán 2012-ben az azeri kormány nyomására Magyarország váratlanul kiadta őt Azerbajdzsánnak. Azerbajdzsán ígéretet tett, hogy Safarov a büntetését le fogja tölteni, denem így lett: a megérkezése után szabadon engedték és elő is léptették, nemzeti hősként ünnepelve. Örményország nem sokkal később megszakított minden diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal.

Kapcsolódó
Ma 15 éve gyilkolt az azeri baltás gyilkos
Bement egy szupermarketbe, vett egy akciós baltát, majd 26-szor csapta vele fejbe az alvó férfit. Hiába háborodtak fel az örmények, kiadtuk Azerbajdzsánnak, ahol nem csak szabadon engedték, de elő is léptették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik