Nagyvilág

A szlovák kormányváltás miatt lemond Hamran István, országos rendőrfőkapitány

MTI
MTI

Hamran István távozik posztjáról, a belügyminiszter választhatja ki az új országos rendőrfőkapitányt – írta csütörtökön Parameter.sk.

Hamran még októberben kérvényezte pozíciójából való felmentését. Az Aktualitynek elmondta, találkozni szeretne az új belügyminiszterrel, hogy beszámoljon a rendőrségen belüli helyzetről, ezt követően pedig távozik posztjáról. Hamrant 2021 szeptemberében nevezték ki országos rendőrfőkapitánynak azt követően, hogy elődje, Peter Kovařík egy, a személyét érintő gyanúsítás miatt lemondott.

Jelenleg Hamran az egyetlen tisztviselő, aki azonnali hatállyal távozik a rendőrségtől. Branko Kišš és Damián Imre, a rendőrfőkapitány helyettesei, valamint Ľubomír Daňko NAKA-főnök az év végéig maradnak pozíciójukban. Utóbbi szerdán közölte, hogy akárcsak Ján Čurilla, valamint a köré csoportosuló nyomozók, ő is védett bejelentő státuszt kapott. Ez a Magyarországon ismeretlen státusz azt jelenti, hogy amennyiben egy alkalmazott bűncselekmény gyanúját jelenti be, az ügyészség javasolhatja a státusz megítélését, ami védettséget biztosít az ellen, hogy a munkáltatója bosszúból kirúgja, vagy áthelyezze.

A legutóbbi rendőrségi törvénymódosításnak köszönhetően az új belügyminiszter, Matúš Šutaj Eštok saját maga nevezheti ki Hamran utódját. Már korábban tudatta, hogy a rendőrségen nem lesz helye semmilyen politikai vagy egyéb befolyásnak.

A rendőrnek, aki a törvény értelmében jár el, szabad keze lesz. Amennyiben bebizonyosodik, hogy valaki más – akár politikus, akár más – utasítása szerint járt el, a tevékenykedése a rendőrségnél véget ér

– mondta a belügyminiszter.

Szerdán tartották a pozsonyi elnöki palotában a szeptember végi parlamenti választások eredményeképpen megalakuló, Robert Fico miniszterelnök által vezetett kormány beiktatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik