Nagyvilág

Belebukott a paplakban rendezett orgiába a lengyel püspök

diego_cervo / Getty Images (illusztráció)
diego_cervo / Getty Images (illusztráció)
Bár a Vatikán nem erősítette meg, de Grzegorz Kaszak püspök lemondásában kulcsszerepe lehet annak, hogy az egyházmegyéjében az egyik pap szexpartit rendezett, majd a vádak szerint nem engedte, hogy a mentők ellássák a férfi prostituáltat, akit a bulira hívtak.

Ferenc pápa elfogadta annak a lengyel püspöknek a lemondását, akinek az egyházmegyéjét egy hónappal ezelőtt megrázta az egyik pap lakásában tartott meleg orgia, amin egy férfi szexmunkás is részt vett.

A Vatikán nem indokolta, hogy a délnyugat-lengyelországi Sosnowieci egyházmegyéjét vezető 59 éves Grzegorz Kaszak miért nyújtotta be a lemondását – miközben még elég messze van a katolikus papok 75 éves nyugdíjkorhatárától –, de a Guardian szerint az is közrejátszhatott a döntésében, hogy az ő személyes papi tevékenységével kapcsolatban is felmerült az erőszakos viselkedés gyanúja.

Az egyházmegyéje azonban csak azután került igazán reflektorfénybe, hogy az egyik papja ellen büntetőeljárás indult, mert a gyanú szerint orgiát szervezett a Dąbrowa Górnicza városában található parókiáján, majd nem hagyta, hogy mentők ellássák az aktus hevében lesérülő egyik résztvevőt, egy férfi szexmunkást, akinek még fizettek is a jelenlétéért.

A szexmunkás állítólag azért lett rosszul, mert túladagolta a merevedési zavar elleni tablettákat, de az ellátására hívott mentőket a pap először nem akarta beengedni a lakása ajtaján – ezért az ügyészség életveszélyben lévő személynek nyújtott segítség elmulasztásával gyanúsítja.

A brit lap szerint azonban nem ez volt az első, egyházmegye papjait érintő botrány az elmúlt években. 2010-ben a sosnowieci szeminárium akkori rektora állítólag dulakodásba keveredett egy melegklubban, de több mint egy éven át megtarthatta állását, még azután is, hogy az esetet a lengyel média nyilvánosságra hozta. A Szentszék végül közbelépett, és teljesen feloszlatta a szemináriumot.

2023 márciusában pedig egy 26 éves diakónus holttestét találták meg, akinek sérülései emberölésre utaltak. A helyi ügyészek szerint egy 40 éves férfi ölte meg.

A püspök kedden azt nyilatkozta, hogy a lemondását kérvényező levelet szeptember 29-én írta meg a pápának. Illetve köszönetet mondott a korábbi egyházmegyéje papjainak és apácáinak, és arra kért „mindenkit, hogy bocsássák meg emberi korlátait”.

Kaszakot 2009-ben nevezte ki püspökké az akkori pápa, XVI. Benedek pápa, miután rövid ideig a vatikáni családügyi hivatal második számú vezetőjeként szolgált.

Az egyházmegye, ahol az állítólagos orgiában részt vevő papot Tomasz Z. szolgált, a sajtóban megjelent információk többségét merősítette, valamint azt is közölte, hogy az ügyet egy külső vizsgálóbizottságra bízták, akik megállapították, hogy az orgiát rendező atya nemcsak a papi kötelezettségeit sértette meg, hanem „nagyon súlyos erkölcsi normákat is”.

Grzegorz Kaszak szeptember 21-én felmentette a papot minden tisztségéből, és belső egyházi eljárást kezdeményezett, amelynek eredménye az egyházmegye honlapján olvasható közlemény szerint a kegyvesztés, vagyis laicizáció lehet a következménye.

A lengyel ügyészség végül nem emelt vádat a pap ellen, aki a helyi sajtónak nyilatkozva tagadta, hogy feltartotta volna a mentőket a lakásában, és az orgia kifejezés használatát is megkérdőjelezte.

Ezt az egyház, beleértve a papságot és a híveket is, elleni nyilvánvaló támadásnak tekintem, amelynek célja az egyház helyzetének, feladatainak és küldetésének megalázása

– fogalmazott a pap a Gazeta Wyborcza című lengyel napilapnak küldött nyilatkozatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik