Nagyvilág

A bolgár elnök megtorpedózná a bolgár parlament döntését, ami az egekbe emelte az orosz gáz tranzitdíját

MTI
MTI

Az alkotmánybírósághoz fordult Rumen Radev bolgár elnök a Bulgária területén zajló orosz gázszállítások tranzitdíjának megemelése miatt.

Radev szerint a bolgár parlament által elfogadott törvényjavaslat, amely 10,2 eurós extraadót vetne ki az orosz vezetékes gázszállításra megawattóránként, sérti a bolgár alkotmány egy sor rendelkezését, a tulajdonhoz való jog biztosításának elvét és a vállalkozások szabadságát.

A bolgár elnök arra is rámutatott, hogy az Európai Unió tagállamai vámszövetségben vannak, melyben nemcsak a vámok, hanem a velük egyenértékű különböző illetékek is tilosak. Radev már korábban kijelentette, hogy a bolgár parlament a bolgár energetikai ágazatban működő vállalatokat, mint amilyen a Bulgartransgaz, a tőkevesztés és csőd elfogadhatatlan kockázatának teszi ki.

A bolgár parlament október 13-án szavazta meg a tranzitdíjemelést a Török Áramlaton és annak Szerbia és Magyarország felé tartó elágazásain érkező orosz gázra. Szerbia és Magyarország tiltakozott az intézkedés ellen. Szijjártó Péter külügyminiszter szerb támogatással egyenesen ellenséges lépésnek minősítette a döntést.  (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik