A következő élő közvetítés része A külügy megerősítette, hogy két magyar túsz is van Gázában

Az izraeli katonai hírszerzés szerint a Hamász akadályozza a palesztinok menekülését

ARIS MESSINIS / AFP
ARIS MESSINIS / AFP

Az izraeli hadsereg (IDF) nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen a Katonai Hírszerzési Igazgatóság 504-es egységének egyik tisztje beszélget egy gázai férfival, aki elmondja, hogy a Hamász megakadályozza az emberek evakuálását a Gázai övezet északi részéből, sőt még rá is lőnek a menekülőkre – írta a Hvg.hu.

Az IDF szerint az 504-es egység katonái az elmúlt napokban felhívták a Gázai övezet északi részén élő palesztinokat, és arra utasították őket, hogy biztonságuk érdekében hagyják el a területet, miközben a hadsereg fokozza a csapásokat egy várható nagyobb szárazföldi behatolás előtt.

Az ENSZ-nek a területért felelős humanitárius koordinátora szerinmt azonban sehol sincsenek biztonságban az emberek Gázában, mert ugyan az IDF délre irányítja a menekülni akarókat, ám a hadsereg azt is egyértelművé tette, hogy bárhol, ahol terroristák vagy infrastruktúrájuk megtalálható, azt legitim célpontnak tekinti, legyen az akár északon, akár délen.

A most nyilvánosságra hozott hanganyagban hallható, amint az IDF tisztje felszólítja a férfit, hogy a Gáza déli részén található Hán Júnisz felé vegye az irányt, de a gázai azzal válaszol, hogy a Hamász minden utat elzárt. A férfi azt mondja, hogy a Hamász úttorlaszokat hozott létre, és „hazaküldi az embereket”. A gázai azt is elmondta, hogy a Hamász tagjai lőnek a területet elhagyni próbáló palesztinokra.

MAHMUD HAMS / AFP
Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik