A következő élő közvetítés része „Csehország számára a legnagyobb biztonsági veszélyt Oroszország jelenti”

A Clooney Foundation az oroszok háborús bűneiről mutatott be bizonyítékokat Berlinben

MTI
MTI

Az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnökről szóló bizonyítékok dossziéit mutatták be a német szövetségi ügyészeknek annak a kampánynak a kezdetén, hogy az egyetemes joghatóság elvét alkalmazzák a háborús bűnösök bíróság elé állítására.

Az ügyeket csütörtökön délelőtt nyújtotta be a Clooney Foundation for Justice (CFJ), amely 16 túlélőt és az áldozatok családjait képviseli három különböző háborús bűnügyben.

Az ügyek között van egy Odessza melletti tengerparti üdülőhely elleni válogatás nélküli rakétatámadás, amelyben 22 ember halt meg, egy Harkiv régióban tavaly tavasszal elkövetett kivégzés, ahol négy férfit gyilkoltak meg; illetve Kijeven kívül 2022 márciusában számos kivégzés, kínzás és szexuális erőszak elkövetése.

Az első ügyek azért kerültek Berlinbe, mert a német igazságszolgáltatási rendszer élen jár a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények üldözésében az egyetemes joghatóság elve alapján, amely szerint egyes visszaélések olyan súlyosnak minősülnek, hogy a nyomozás és a vádemelés kötelessége messze túlmutat azon a területen, ahol a bűncselekményeket elkövették.

Anya Neistat, a Docket, a CJF bizonyítékok gyűjtésével és háborús bűnügyekkel foglalkozó kezdeményezésének jogi igazgatója azt mondta, hogy a nemzetközi támogatottság magas az Ukrajnában elkövetett széles körben elterjedt visszaélések vádemelésében:

Itt az ideje, hogy lássuk, hogyan változnak a szavak valódi cselekvéssé – és számítunk a német ügyészekre, hogy utat mutatnak.

A bizonyítékokat megosztották a háborús bűncselekményeket vizsgáló Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyészségével is . Az ICC azonban csak korlátozott számú ügyet képes folytatni azzal a céllal, hogy a legmagasabb szintű elszámoltathatóságra törekedjen. Az ügyész Vlagyimir Putyin ellen már elfogatóparancsot adott ki. (Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik