A következő élő közvetítés része Netanjahu: Invázióra készülünk, a Hamász összes fegyverese „el van ítélve”

Izrael nem hagyja jóvá több ENSZ-képviselő vízumkérelmét

Bryan R. Smith / AFP
Bryan R. Smith / AFP

Izrael nem hagyja jóvá több ENSZ-képviselő vízumkérelmét António Gutteres ENSZ-főtitkár keddi kijelentései miatt – közölte szerdán Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet.

Itt az ideje, hogy móresre tanítsuk őket

– mondta a nagykövet szerdán az izraeli katonai rádióban.

Izrael szerdán a terrorizmus igazolásának nevezte Guterres kijelentéseit, amelyekben a főtitkár arról beszélt, hogy a Hamász Izrael elleni támadása nem légüres térben történt, mert a palesztinok évtizedek óta megszállás alatt élnek.

Az ENSZ-főtitkár megjegyzései felháborodást keltettek izraeli tisztviselők körében, akik szerint Guterres a terrorizmust és a gyilkosságot mentegette. Eli Kohen izraeli külügyminiszter kedden lemondta a főtitkárral tervezett találkozóját, Gilad Erdan pedig lemondásra szólította fel a portugál politikust.

Nem fogok találkozni az ENSZ-főtitkárral. Október 7. után nincs helye kiegyensúlyozott álláspontoknak. A Hamászt el kell törölni a Föld színéről

– írta keddi bejegyzésében az izraeli külügyminiszter az X-en.

António Guterres azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának keddi ülésén, hogy a palesztin népet 56 évig „fojtogató megszállás alatt tartották”. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a palesztin nép szenvedései nem igazolhatják a Hamász terrorcselekményeit, azok pedig nem igazolhatják a palesztinok elleni kollektív büntetést.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az izraeli válaszcsapásokban azóta már 6546 ember halt meg a Gázai övezetben az ottani egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint, a sebesültek száma pedig a 17 ezret is meghaladja.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is.

MTI

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik