Nagyvilág

Amerikai külügyminiszter: Washington nem akar háborút Iránnal, de megvédi magát

Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Az Egyesült Államok nem akar konfliktust Iránnal, de ha Teherán vagy szövetségesei amerikaiakat támadnak meg, Washington gyorsan és határozottan fog cselekedni – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden az ENSZ-ben tartott felszólalásában.

Az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Iránnal. Mi nem akarjuk, hogy ez a háború kiszélesedjen, de ha Irán vagy szövetségesei bárhol amerikaiakra támadnak, ne legyen kétség afelől, hogy megvédjük az embereinket, megvédjük a biztonságunkat, méghozzá gyorsan és határozottan

– hangoztatta Blinken.

Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter az ENSZ-ben arra figyelmeztetett, hogy valós annak a veszélye, hogy a konfliktus kiszélesedik.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ezt megállítsuk. Ugyanakkor fennáll a veszélye, hogy a konfliktus átterjedhet Ciszjordániára, Libanonra, és egyéb területekre is. Ezt senki sem akarja, mindannyian ez ellen dolgozunk

– fogalmazott Blinken erre reagálva.

Blinken felszólította a teheráni vezetést, hogy akadályozza meg az Irán által támogatott libanoni siíta Hezbollahot beavatkozását a konfliktusba.

Az iráni kötődésű terrorszervezetek egyre gyakoribb támadásai miatt Washington a Közel-Keleten állomásozó katonák védelme érdekében hadihajókat, köztük két repülőgép-hordozót és vadászgépeket vezényelt a térségbe. “Felszólítunk minden tagállamot, hogy küldjenek határozott és egységes üzenetet minden olyan állami vagy nem állami szereplőnek, amely azt fontolgatja, hogy újabb frontot nyit az Izrael elleni konfliktusban, vagy Izrael partnereit, beleértve az Egyesült Államokat veszi célpontba, ne tegyék! Ne öntsenek olajat a tűzre!”- fogalmazott Blinken.

Irán nem fűzött megjegyzést Blinken felszólalásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik