A következő élő közvetítés része Az izraeli hadsereg kész a háború új szakaszára, már csak politikai utasításra vár

Túszul ejtésének körülményeiről beszélt a nyolcvanöt éves izraeli nő

HENRY NICHOLLS / AFP
HENRY NICHOLLS / AFP

Sajtótájékoztatót tartott a Hamász által túszul ejtett 85 éves asszony, Yocheved Lifschitz, akinek Nagy-Britanniában élő lánya, Sharone Lifschitz segített tolmácsolással. A sajtótájékoztatóra a tel-avivi Ichilov kórház előtt került sor, ahol az idős nőt hétfői szabadon bocsátása után ápolni kezdték. A sajtóeseményen elhangzottak közül a BBC tudósítása szerint az alábbiak voltak a legfontosabbak:

  • Az idős asszony azt mondta: „megjárta a poklot”, miután motorkerékpárral elrabolták az izraeli kibucból, ahol élt.
  • Az emberrablás során zúzódásokat szenvedett.
  • Sharone Lifschitz, a túsz lánya – aki kedden reggel érkezett Tel-Avivba Londoból – azt mondta: édesanyját és fogolytársait botokkal ütötték.
  • Azt is elmondta, hogy édesanyja látta a Hamász által fenntartott földalatti alagutrendszert, amit „hatalmas hálózatként” írt le, és „pókhálóhoz” hasonlított.
  • Miután megérkeztek Gázába, édesanyja fogvatartói a motorkerékpárról leszállva azt mondták: „hisznek a Koránban”, ezért nem fogják bántani őt. (Az iszlám összes vallásjogi iskolája szigorúan tiltja állásfoglalásaiban a hadifoglyok bántalmazását, és előírja a foglyokkal való jó bánásmódot. Mivel azonban a Hamász nem vallási, hanem iszlamista politikai szervezet, melynek katonai ágát számos entitás terrorszervezetként tartja számon, a jó bánásmód egyáltalán nem magától értetődő – a szerk.)
  • Yocheved Lifschitz a fogvatartása során tiszta körülményekről számolt be, és olyan őrökről, akik „minden körülményre” odafigyeltek. Fehér sajttal és uborkával etették őket – vagyis ugyanazt ették, amit fogvatartóik is.
  • A Hamász által ejtett többi túszról az idős asszony lánya elmondta: édesanyja úgy érzi, „a történetnek addig nincs vége, amíg mindenki vissza nem tér”.

Az idős nő részletesen is beszélt fogvatartása körülményeiről. Azt mondta, hogy a Gáza alatti alagutakban a padlóra fektetett matracokon aludtak, és két-háromnaponta orvos látogatta őket. Volt egy fogoly, aki a Gázába vezető úton súlyosan megsérült egy motorbalesetben. Az ő sérüléseit kezelték. Yocheved Lifschitz hozzátette, hogy egy alkalommal egy mentős is meglátogatta őket, hogy elhozza a szükséges gyógyszereket. Mint mondta, a csoportjában mind az öt túszul ejtett emberre jutott egy-egy őr. A túszejtők elmondása szerint „minden részletről gondoskodtak”, ide értve a „női higiénia” feltételeit is.

(BBC)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik