A következő élő közvetítés része Az izraeli hadsereg kész a háború új szakaszára, már csak politikai utasításra vár

Továbbra is az izraeli-palesztin megbékélésről álmodik a hétfőn szabadon bocsátott 85 éves gázai túsz

Interjút adott a BBC Radio 4 Today műsorának a hétfőn szabadon bocsátott egyik gázai túsz, a 85 esztendős Yocheved Lifschitz lánya. A Nagy-Britanniában élő Sharone Lifschitz vegyes érzelmekkel beszélt anyja szabadulásáról, és azt mondta, édesanyja szellemileg friss, és nagyon szeretné továbbadni mindazt, amit tud a túszként foglyul ejtett társai családjainak. Sharone Lifschitz azt mondta, édesanyja továbbra is az izraeli-palesztin megbékélésről álmodik.

Alexi J. Rosenfeld/Getty Images Yocheved Lifschitz (középen) a médiának nyilatkozik lánya, Sharone Lifschitz (balra) társaságában a tel-avivi Ichilov kórház előtt, miután hétfőn este szabadon engedte a Hamász.

„Meg kell találnunk a módját, mert nincs alternatíva. Ha valami, akkor ez még elszántabbá tesz. Hosszú az út – akkora gyásszal és veszteséggel kell megküzdenünk, amin soha nem fogunk tudni túllépni, de nemzetként meg kell találnunk a továbblépés útját” – osztotta meg gondolatait a középkorú nő édesanyja szabadulása kapcsán.

A nő hozzátette, hogy az édesapja, aki még szintén az eltűntek között van, „nagyon aktívan vett részt” a palesztinok jogaiért és a békéért folytatott küzdelemben, és reméli, hogy gondoskodnak róla.

„Jól beszél arabul, így biztosan jól tud kommunikálni az ottani emberekkel” – mondta, majd hozzátette:

Anyukám azt mondta, hogy gondoskodtak róluk, és volt ott egy orvos is, szóval ez mindenkinek nagy megnyugvást jelent.

Édesanyja szabadulását Lifschitz kis fénysugárnak nevezte, de hozzátette, hatalmas sötétség is van: a háború még mindig tart.

„Nem tudom, hogy anyám tud-e a házról, arról, hogy minden elveszett” – mondta a nő az interjúban. A család mindenesetre még nem döntött arról, hogy édesanyját beavatják-e, mekkora pusztítást is végzett a Hamasz a szülőfalujuk, a Nir Oz kibuc elleni támadáskor. Ez volt ugyanis az egyik legsúlyosabb támadás október 7-én, az Izrael és Hamasz közötti háború kezdetén.

A Sharone Lifschitzcel készült teljes interjút kedd reggel nyolc óra után adta közre a BBC Radio 4 Today című műsora.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik