Nagyvilág

Feltartóztattak egy észak-koreai migránsokat szállító hajót

Ryohei Moriya / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Ryohei Moriya / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

A dél-koreai hatóságok kedden feltartóztattak egy észak-koreai hajót, amely olyan embereket szállított, akik valószínűleg emigrálni akartak az országból – közölte a Reuters a dél-koreai hadseregre hivatkozva.

A fából készült kisebb hajót a vezérkari főnök szerint a Dél-Korea keleti részén fekvő Szokcso városánál állították meg, amikor kedden kora reggel észlelték az északi határvonalon, a két ország közötti de facto tengeri határ közelében.

A hadsereg nem közölte, hogy hány ember volt a fedélzeten, de a Yonhap hírügynökség szerint négy észak-koreai tartózkodott a hajón, akik kifejezték disszidálási szándékukat.

Nem ez az első eset az utóbbi hónapokban, hogy észak-koreai migránshajó szelte át a tengeri határt. Májusban egy kilenc embert szállító halászhajó kelt át a nyugati tengeri határon. A legtöbb észak-koreai szökevény azonban Kínán és Délkelet-Ázsián keresztül távozik ahelyett, hogy a szigorúan ellenőrzött Észak- és Dél-Korea közötti határon próbálna átkelni.

A Reuters felidézett egy 2019-es esetet is, amikor Dél-Korea kitoloncolt két észak-koreai halászt, akiket azzal gyanúsítottak, hogy a tengeri határ átlépése közben meggyilkoltak tizenhat embert a hajójuk fedélzetén. Októberben Dél-Korea közölte, hogy tiltakozik Kínában a nagyszámú észak-koreai erőszakos hazatoloncolása miatt, akiket jogvédő csoportok szerint börtönbüntetés és bántalmazás fenyeget az észak-koreai hatóságok részéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik