Nagyvilág

Fedezze fel az UNESCO listás városokat Szlovákiában

Fotó: SLOVAKIA TRAVEL
Fotó: SLOVAKIA TRAVEL
Meglepik majd a földalatti folyosók, fatemplomok vagy egy láthatatlan szálloda.

A felejthetetlen Selmecbánya

A Selmeci-hegység gigantikus kialudt vulkánja közepén fekszik a meseszép egykori bányaváros, Selmecbánya (Banská Štiavnica). A szabadtéri Szlovák Bányamúzeumban megismerkedhetnek az egykori bányászok életével. Hangulatos utcácskáival, dombokon magasodó erődítményeivel és impozáns kálváriájával a szlovák városok egyik legszebbike. Látogasson el a világhírű fényképész Dežo Hoffmann szülőházába, aki több fényképet készített a Beatlesről, mint bárki más a világon. Az utolsó, eredeti állapotban megmaradt reneszánsz palota kőfalai között felfrissülhet a híres romkocsmában a RUIN bárban, Európa egyik legeredetibb bisztrójában. És ha egy csendes helyre vágyik, a város központjában megpihenhet a mamutfenyők és cédrusok árnyékában a helyi botanikus kertben.

Fotó: SLOVAKIA TRAVEL

Középkori Késmárk

Késmárk (Kežmarok) varázsa a fennmaradt középkori templomokban, az egyedülálló székesegyházakban és a középkori utcácskákban rejlik, melyekhez a tátrai hegycsúcsok szolgáltatnak exkluzív hátteret. A belvárosban elsőként a 19. században épült Új Evangélikus Templom egyedi piros épülete vonzza a tekintetet. Követlen szomszédságában Szlovákia egyik leglátványosabb fatemploma áll, ami az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. Belső tere lélegzetelállító, szokatlan és megkapó képekkel díszített, teli mesteri fafaragásokkal, freskókkal és az egész mennyezetet beborító, az eget ábrázoló festménnyel. A monda szerint a templomnak azért vannak köralakú ablakai, mert az építésénél svéd tengerészek is segédkeztek. Kávéházakkal és műemlékekkel szegélyzett sétálóutca a 15. századi Késmárki várhoz vezet, ami Szepes egyetlen eredeti állapotában megmaradt vára.

Fotó: Invisibile Hotel I www.invisiblehotel.sk

Az energikus Kassa

Kassa (Košice), az ország délkeleti központja gazdag múlttal és kulturális örökséggel rendelkezik. Szlovákiából elsőként került be az UNESCO nívós klubjába – A Kreatív Városok Hálózatába. Térjen be az egykori dohánygyár épületében található a Tabačka Kulturfabrik kulturális központba, ahol különféle művészeti ágak alkotásai találkoznak. A Dominikánus tér kávéházainak tágas teraszai hétvégenként rendszeresen megtelnek vendégekkel, nincs is jobb program, mint egy késői brunch a fárasztó hét után. Az 1508-ban épült gótikus Szent Erzsébet katedrális 1200 négyzetméteres területével Szlovákia legnagyobb székesegyháza. Gyönyörű szakrális műemlékeket és gazdagon díszített oltárokat rejt. Kassán különleges vendéglátásban részesülhet, ha a The Invisible Hotel, a város különböző épületeiben elhelyezett szobák egyikében foglal szállást.

Fotó: SLOVAKIA TRAVEL, Martin Šopinec

További ötletekért a www.slovakia.travel oldalra látogasson el!

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik