A következő élő közvetítés része Megnyílt a rafahi átkelő Egyiptom és a Gázai övezet között

Palesztin elnök: „Nem fogjuk itt hagyni a földünket”

Khaled DESOUKI / AFP
Khaled DESOUKI / AFP

Több európai és közel-keleti vezetőhöz hasonlóan a Palesztin Autonómia Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász is Kairóban van az egyiptomi békecsúcson, ahol a gázai konfliktusra próbálnak az érintettek valamilyen megoldási tervet találni.

A BBC jelentése szerint nem sokkal ezelőtt szólalt fel Abbász, beszédét pedig rögtön egy olyan kijelentéssel indította, miszerint senki nem üldözheti el a palesztinokat a földjükről.

Soha nem fogjuk elfogadni az áttelepítést, a földünkön maradunk, bármilyen kihívások elé is állítsanak bennünket

– szögezte le.

Abbász ezután az izraeli agresszió beszüntetését és a Gázai övezetbe vezető átkelők azonnali megnyitását követelte a humanitárius segélyek eljuttatása érdekében. Elítélte a civil lakosság elleni támadásokat, és felszólított az összes túsz szabadon bocsátására. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Gázai övezet lakosait máshová telepítsék át. Egyúttal felszólította az ENSZ-t, hogy vállaljon felelősséget a palesztin nép védelmében. Hangsúlyozta, hogy a biztonság és a béke csak úgy érhető el, ha életbe léptetik a kétállami megoldást, vagyis az 1967-es határokon belüli Izrael mellett egy független palesztin állam létrehozását.

A Palesztin Hatóság vezetőjeként Mahmúd Abbbász Ciszjordánia területein az illetékes vezető, a Hamász által irányított Gázai övezet felett nincs semmilyen hatalma.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik