Nagyvilág

Az USA szankciókkal sújtotta Milorad Dodik boszniai szerb vezető felnőtt gyerekeit és azok cégeit

Szankciókkal sújtotta pénteken az Egyesült Államok Milorad Dodik boszniai szerb vezető családtagjait és a szélesebb üzleti hálózatát – írta az amerikai pénzügyminisztérium közleménye alapján az MTI.

Az október elején Orbán Viktorral Budapesten tárgyaló Dodik, a boszniai autonóm Szerb Köztársaság elnöke ellen korábban már rótt ki büntetőintézkedéseket az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság. Az amerikai pénzügyminisztérium most a boszniai szerb vezető két felnőtt gyermekét, a fiát, Igor Dodikot és a lányát, Gorica Dodikot sújtotta szankciókkal, valamint az általuk ellenőrzött négy céget, amelyet Washington szerint Milorad Dodik korrupciós ügyeihez használ fel.

A mai (pénteki) intézkedések célja, hogy szétzúzzák annak az üzleti hálózatnak az elemeit, amely révén Bosznia-Hercegovina területi épsége és hivatalos irányítása, valamint a Republika Srpska gazdasági jólétének kárára Dodik növeli a vagyonát és a hatalmát

mutatott rá közleményében az amerikai pénzügyminisztérium.

Az Egyesült Államok szerint Dodik aláaknázza az 1995-ben megkötött daytoni békeszerződést. A szerződés zárta a le 100 ezer ember halálát okozó boszniai háborút (1992-1995), amelynek következtében az ország két autonóm régióra esett szét, a boszniai Szerb Köztársaságra és a Bosnyák-Horvát Államszövetségre, amelyeknek gyenge központi kormánya van.

A pénzügyminisztérium egyben levette a szankciós listáról Aleksandar Karadzicot, Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető fiát. Az 1990-es évek balkáni konfliktusában háborús bűncselekményekben bűnösnek talált Karadzic családtagjai májusban bíróságon fellebbezték meg felvételüket az amerikai szankciós listára.

Aleksandar Karadzic lekerült a Külföldi Eszközöket Ellenőrző Hivatal (OFAC) listájáról, de a hivatal felülvizsgál minden, a szankciók visszaállításával kapcsolatos kérelmet, és ha azok eleget tesznek a kritériumoknak, fenntartja magának a jogot a büntetőintézkedések újbóli bevezetésére – közölte a pénzügyminisztérium szóvivője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik