Nagyvilág

Szijjártó reagált a NATO-nagykövetek találkozójára, akik a magyar-orosz kapcsolatok miatt aggódnak

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Csütörtök reggel a NATO-tagországok nagykövetei és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete találkoztak, mert aggódnak a magyar-orosz kapcsolatok miatt. A találkozóra azután került sor, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kétoldalú tárgyalást folytatott Pekingben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Szijjártó Péter külügyminiszter reagált a nagyköveti találkozóra. A tárcavezető reakcióját megküldte lapunknak pénteken a külügyi tárca: A miniszter ebben arról beszél, hogy a kormány értesült róla, hogy az Egyesült Államok Budapestre akkreditált nagykövete összehívta a NATO-tagországok és Svédország nagyköveteit. Szijjártó közölte, reméli, hogy a nagykövetek megbeszélésen szó volt arról is, hogy

hogyan jött össze a 416 tonna urán, amelyet az Egyesült Államok az idei esztendő első felében vásárolt Oroszországból.

A külügyminiszter megjegyezte az is, hogy ez két és félszer nagyobb mennyiésg mint a tavalyi adat.

Szijjártó Péter korábban egyébként azt mondta, hogy Orbán a béke miatt tárgyalt Putyinnal. Hozzátette azt is: a válasz, amit kaptak, illetve a tárgyaláson elhangzottak „sajnos nem túl sok pozitív reménykedésre” adnak okot.

Helyesbítés

Eredeti cikkünkben tévesen írtuk, hogy a külügyminisztérium lapunknak a cseh államfő nyilatkozatára küldött reakciót Szijjártó Péter tárcavezető részéről. A külügyminiszter valójában a NATO-nagykövetek találkozójára reagált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik