A következő élő közvetítés része Ukrajna külügyminisztere: Remélem, Orbán megmosta a kezét, miután kezet fogott Putyinnal

Kirill az Ukrán Ortodox Egyház támogatását kéri a világtól

EUGEN KOTENKO / NURPHOTO / AFP
EUGEN KOTENKO / NURPHOTO / AFP

A Moszkva által kánoniként elismert Ukrán Ortodox Egyház (UPC) támogatására hívta fel a világ egyházait és a nemzetközi szervezeteket pénteken Kirill orosz pátriárka, miután az ukrán parlament előző nap első olvasatban elfogadta a felekezet betiltásának utat nyitó törvénytervezetet.

„A törvényjavaslat elfogadásának indítványozói és támogatói Ukrajnában – magas rangú kormányzati tisztségviselők, a Legfelsőbb Tanács (parlament) képviselői, radikális politikusok és közéleti személyiségek – nem titkolják, hogy a törvényjavaslat Ukrajna legnagyobb vallási közössége ellen irányul, a célja pedig az Ukrán Ortodox Egyház centralizált szervezetként, valamint valamennyi egyházmegyéjének, plébániájának és kolostorának egyenként történő felszámolása” – állt az üzenetben.

A felhívás címzettjei között szerepel többek között az összes helyi ortodox egyház prímása, a római pápa, a kopt pátriárka, az Egyházak Világtanácsának főtitkára, az ENSZ főtitkára és emberi jogi főbiztosa, a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának a rasszizmus, a faji megkülönböztetés, az idegengyűlölet és az ehhez kapcsolódó intolerancia jelenkori formáival foglalkozó különmegbízottja, az EBESZ főtitkára, a szervezethez tartozó Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának igazgatója és az EBESZ nemzeti kisebbségügyi főbiztosa.

Moszkva és egész Oroszország pátriárkája – aki egyébként az Ukrajna elleni invázió lelkes híve – kérte a címzetteket, minden lehetséges módon lépjenek fel annak megakadályozására, hogy folytatódjon az UPC követői vallási jogainak tömeges megsértése.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az UPC felszámolása hívők millióinak fog szenvedést okozni, és „az ukrán államot a múlt leggonoszabb istentelen rendszereivel állítja egy sorba”.

Az ukrán parlament honlapján közzétett indoklás szerint a törvénytervezet olyan jogszabályok módosítását javasolja, amelyek lehetőséget biztosítanak „olyan vallási szervezetek ukrajnai tevékenységének megakadályozására, amelyek irányító központja (vezetősége) Ukrajnán kívül, olyan államban található, amely fegyveres agressziót folytat Ukrajna ellen”.

Korábban az Egyházak Világtanácsa (WCC) arra a megállapításra jutott, hogy a törvénytervezet jelenlegi megfogalmazásában sérti a hit szabadságának nemzetközi normáit, és megoszthatja az ukrán társadalmat.

Ukrajnában alapvetően két ortodox egyház rivalizál egymással. Az egyik a kijevi vezetés által Moszkva-barátnak bélyegzett, Moszkva által pedig történelminek és kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC), amely zsinatának 2022. május 27-i határozatával kilépett a moszkvai patriarkátus fennhatósága alól, a másik pedig az ukrán kormány támogatásával megalapított Ukrajna Ortodox Egyháza (PCU), amely Konstantinápolytól 2019-ben kapta meg az autokefáliát, azt a státuszt, amikor egy egyház püspöke nem tartozik másik autoritás alá.

Az Ukrán Ortodox Egyháztól az ukrán kormány egyebek között megvonta a keleti szláv kereszténység legfontosabb központjának tekintett, a XI. században alapított és a szovjet időkben államosított Pecserszka Lavra kijevi barlangkolostor használati jogát. A szerzetesek maradásának feltételeként a PCU-hoz való csatlakozást nevezték meg.

A háború tavaly februári kezdete óta az UPC több mint félszáz papját vették őrizetbe Oroszországgal való kollaborálás vádjával, 13-at pedig az állampolgárságától is megfosztottak. Az UPC szerint nincsenek olyan hiteles bizonyítékok, amelyek a vádat alátámasztanák.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) csütörtökön azzal vádolta meg az Orosz Ortodox Egyházat (RPC), hogy Oroszországban saját katonai magánvállalatokat alapított, amelyek a moszkvai patriarkátus utasítására a hívők között zsoldosokat toboroznak és képeznek ki Ukrajna elleni harcra.

Szergej Vaganov / EPA / MTI
Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik