Nagyvilág

Fico klímatagadó környezetvédelmi minisztert akar, az államfő nem akarja kinevezni

Martin Divisek / MTI / EPA
Martin Divisek / MTI / EPA

Megvétózza Robert Fico leendő szlovák miniszterelnök környezetvédelmi miniszterjelöltjét Zuzana Čaputova köztársasági elnök. – Az államfő a kormányalakítással kapcsolatos egyeztetés keretében tájékoztatta Robert Ficot, a Smer elnökét, hogy nem nevezi ki Rudolf Huliakot környezetvédelmi miniszternek. Čaputová arra kérte Ficót, hogy állítsanak egy új miniszterjelöltet, hogy kinevezhesse a kormányt – idézte az államfő szóvivőjét a parameter.sk.

Az államfő meggyőződése szerint a többi jelölttel ellentétben Rudolf Huliak esetében olyan komoly alkotmányos és jogi akadályok merülnek fel, amelyek miatt nem töltheti be a környezetvédelmi miniszter posztját” – tette hozzá a szóvivő. Huliak kinevezése az államfő szerint nem garantálná a minisztérium rendes működését.

Az államfő úgy véli, mivel Huliak nem ismeri el a klímaváltozással kapcsolatban általános elfogadott tudományos ismereteket és tagadja az éghajlatváltozás tényét, nem vezethet egy olyan minisztériumot, amelynek fő feladata a természetvédelem és a klímaváltozás elleni harc.

„Emellett egy olyan miniszterjelölt, aki nyilvánosan támogatja akár az erőszakos fellépést is a vele ellentétes nézeteket vallókkal, főleg a természetvédőkkel szemben, alkalmatlan annak a minisztériumnak a vezetésére, amelynek fő feladata az állami természetvédelem és tájvédelem” – tette hozzá a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik