Nagyvilág

Nem vett részt Orbán az uniós csúcson, az osztrákok képviselték Magyarországot

AFP
AFP

Rendkívüli videokonferenciát tartottak az uniós állam- és kormányfők, az első alkalommal azt követően, hogy kitört a fegyveres konfliktus Izrael és a Hamász között. A másfél-két órás megbeszélés célja az volt, hogy az uniós vezetők megtalálják a közös hangot és a közös üzenetet a közel-keleti eseményekkel kapcsolatban – írja az Eurologus. A hvg.hu oldalán olvasható cikk szerint az uniós állam- és kormányfők keddi egyeztetésének nem volt magyar résztvevője, Orbán Viktor távol maradt a megbeszéléstől.

A magyar miniszterelnök ebben az időben Kínában volt, ahol korábban találkozott a kínai és az orosz elnökkel is. Ezt az értesülést megerősítette a Tanács elnökének szóvivője is, hozzátéve, hogy Magyarországot – Orbán kérésére – Karl Nehammer osztrák kancellár képviselte az ülésen.

Ursula von der Leyen, az Európia Bizottság elnöke arról beszélt, hogy a Hamasz a palesztin népnek is fájdalmat okoz, „hiszen ők a terroristák, nem a palesztin nép”. Hangsúlyozta, hogy „Izraelnek joga van megvédeni magát a nemzetközi és humanitárius joggal összhangban.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik